Acht bierbrouwerijen uit de regio presenteren zich zondag op het nieuwe festivalterrein aan de Molenstraat 35-45 in Cuijk. Dit jaar zijn er twee nieuwe deelnemers: Mannenpap uit Nijmegen en Blauwe Knoop uit Mill.
Acht bierbrouwerijen uit de regio presenteren zich zondag op het nieuwe festivalterrein aan de Molenstraat 35-45 in Cuijk. Dit jaar zijn er twee nieuwe deelnemers: Mannenpap uit Nijmegen en Blauwe Knoop uit Mill. (Foto: Via organisatie)

Dubbele Dorus op Cuijks bierfestival

  Toerisme

Door Jos Janssen

De tweede editie van het bierfestival PROEFLokaal is zondag 19 augustus van 14.00 tot 20.00 uur. Acht bierbrouwerijen uit de regio presenteren zich op het nieuwe festivalterrein aan de Molenstraat 35-45 in Cuijk. Voorheen de locatie Jan Linders. Vorig jaar was het festival in de tuin van de Oblaten.

Cuijk - Kloosterbrouwerij Toebes uit Cuijk, Brouwerij Wijchense Schone, Graafsch Genot, d'Ooijevaer uit Gennep, de Muifelbrouwerij uit Berghem en Wilskracht (Stadsbrouwerij Ravenstein) komen weer met hun gerstenat naar Cuijk. Daarbij twee nieuwelingen. Een daarvan is Mannenpap uit Nijmegen.

Na een periode van actief hobby brouwen en het ontdekken van mooie smaken, hebben brouwers Jelmer ter Beek en Sjoerd Martens ervoor gekozen iedereen kennis te laten maken met brouwerij Mannenpap in Nijmegen. Waar Jelmer een echte recepten en brouw-nerd is, houdt Sjoerd zich het liefst bezig met technische brouwzaken, netwerken en het aan de man brengen van de pap. De heren brengen alleen bieren uit die zij zelf ook echt helemaal geweldig vinden. Hierbij is balans het sleutelwoord. "Een bier dat 'mwoah' is, gaat niet de markt op." Fruitcake van het Nijmeegse Mannenpap is een zeer fruitige India Pale Ale met een licht bittere afdronk. "In dit bier zijn vier verschillende Amerikaanse hoppen en drie verschillende mouten gebruikt. Fruitcake is een allemansvriend."

De andere nieuweling is de Blauwe Knoop. De hobbybrouwers Jo Kremers, John Kerstens, Chris-Jan Beerendonk en Jeroen Spronk vormen samen Brouwerij de Blauwe Knoop in Mill: "In het jaar 2012 ontstond onze bierclub het MILLSE ALLIANTIE v. GENIETEN, oftewel 't M.A.G. 'Wat zou het mooi zijn om een eigen bier te brouwen', was toen de gedachte. Vrijwel daarna zijn we gestart als hobbybrouwerij. Een groot succes. Sinds 2014 zijn we een eigen V.O.F. gestart. Eerst als huurbrouwers, later met een eigen brouwerij, nu gevestigd in kasteel Tongelaar in Mill."

Ze brengen bieren met welluidende namen als Witte Willems, Bennie Blond, Dubbele Dorus en Stoute Millenaar op de markt.

PROEFLokaal is niet alleen bier. Wijngaard De Daalgaard verrijkt het festival met wijntjes. Verder komt Dennis Bonneveld met een cocktailbar, er zijn sapjes, fris en er is diksap voor de kids. Op het gebied van eten zijn er allerlei (vegetarische) hapjes. Achtergrondmuziek wordt verzorgd door Miniculture. Voor de kinderen is er ook een springkussen voor het nodige vertier.

De entree is gratis, een proefglas met 1 consumptiemunt en informatiefolder kost 5 euro.

Meer berichten