Platform zet gemeente Cuijk op de kaart

  Toerisme

Cuijk verrast. "Kijk eens om je heen, kijk eens wat we met elkaar hebben en wat er hier allemaal gebeurt. Het is veel méér dan de meeste mensen denken. Het is hartstikke mooi hier." Dat zegt Arthur Baudet, voorzitter van het Platform CRT Cuijk, gezeten op het terras van één van de nieuwe restaurants in Cuijk. "Hier heb je een schitterend uitzicht over de Maas."

De voorzitter vertelt over het Platform dat als doel heeft de gemeente Cuijk op cultureel, recreatief en toeristisch gebied te promoten. Zo'n twee jaar geleden zijn ze van start gegaan. Toen is de 'Stichting Platform Cultuur, Recreatie & Toerisme gemeente Cuijk' opgericht. Dat is een hele mond vol, daarom wordt het kortweg Platform CRT Cuijk genoemd. Inmiddels is de structuur neergezet, is het jaarplan geschreven en zijn de eerste activiteiten een feit. En dat alles onder een speciale vlag: Cuijk verrassend.

6000 Facebook-volgers

"Het Platform is de formele naam en ons product is Cuijk verrassend", legt Baudet uit. Die naam hebben ze vorig jaar geadopteerd. Het was op dat moment al de naam van een Facebook-pagina met een behoorlijk aantal volgers. "We zijn gaan samenwerken met de initiatiefnemer van de Facebook-pagina CuijkVerrassend en inmiddels hebben we bijna zesduizend volgers." Zo willen ze de gemeente Cuijk promoten en het culturele, recreatieve en toeristische aanbod versterken.

Mensen verbinden

"Wij proberen mensen te verbinden. Je moet laten zien hoe dat kan. Enerzijds is dat door praten, anderzijds moet je ook wat doen." Om dat te realiseren, is er een jaarplan opgesteld en met de uitvoering ervan is het Platform nu bezig. Als basis gebruiken ze de activiteitenkalender, waar inmiddels de tweede van uit is. Elke keer worden er binnen de gemeente 5000 exemplaren van deze folder verspreid. "Dat willen we vier keer per jaar doen. We zoeken daarin heel nadrukkelijk een stukje samenwerking met het Centrummanagement, om dat sámen op te pakken." Samenwerken gebeurt op meer vlakken. "Eigenlijk met alle partijen die iets organiseren binnen de gemeente Cuijk. We vinden dat de non-profit organisaties elkaar wat meer moeten opzoeken. Want als je cultuur promoot, promoot je in feite ook toerisme."

Waterspektakel

Een aantal Cuijkse projecten wordt al ondersteund, zoals het Cuijks Waterspektakel en de Kraaijenberg Cup zeilwedstrijden. "Het zijn projecten die iets toevoegen. Ze zijn nieuw en wij vinden dat je ze moet helpen totdat ze bestaansrecht hebben. Als het een traditie is geworden, dan kunnen wij het loslaten en mag de markt het overnemen. De kern is de kalender, je moet weten wat er in Cuijk gebeurt. En vervolgens willen we ondernemers promoten. Vertel dat je er bent, wij werken mee. Heb je een evenement, wij werken mee." Ondersteuning krijgt het Platform van de gemeente Cuijk. Er is voor de komende drie jaren een budget van 18.000 euro beschikbaar gesteld. "We willen niet afhankelijk blijven van subsidie, die moet afgebouwd worden tot een meer symbolisch bedrag."

Gratis promotie

Culturele ondernemers, recreatieve bedrijven, toeristische evenementen; zij kunnen bij het Platform terecht voor gratis promotie. Via Facebook, website en activiteitenkalender. Baudet: "We zijn een doorgeefluik. Stuur een foto en een link door, vertel hoe je te bereiken bent en wij zetten het op www.cuijkverrassend.nl." Contact opnemen kan via de site of door een mail te sturen naar info@cuijkverrassend.nl.

(Tekst en foto: Ingrid Janshen-Artz)

Meer berichten