Logo cuijksweekblad.nl


 Omdat de leerlingen via diverse hoeken Cuijk in fietsen kwamen ze verschillende verkeershobbels tegen. Onlangs werden ze in de klas met elkaar besproken. De gemeente gaat met de adviezen aan de slag.
Omdat de leerlingen via diverse hoeken Cuijk in fietsen kwamen ze verschillende verkeershobbels tegen. Onlangs werden ze in de klas met elkaar besproken. De gemeente gaat met de adviezen aan de slag.

'Veiligste route vaak ook nog 't snelst'

  Toerisme

Afgelopen maanden waren veertien groepjes tweedeklassers van Merletcollege Cuijk druk bezig uit te zoeken wat de veiligste route is van thuis naar de nieuwbouw aan de Katwijkseweg: een opdracht voor een onderzoek van de Wijkraad Centrum. Ieder groepje presenteerde de uitkomsten.

Door Jos Janssen

CUIJK - Annie van Voorst, voorzitter van de wijkraad: "Wij bedanken alle leerlingen voor hun geweldige inzet. Wij hopen ook dat ze door dit onderzoek zelf bewuster geworden zijn waar en hoe ze straks gaan fietsen. We geven de knelpunten en adviezen door aan de gemeente. We zullen als leden van de wijkraad nog eens op de fiets klimmen en routes zelf fietsen."

Eric Noij medewerker infrastructuur van de gemeente Cuijk, hoorde de resultaten met veel interesse aan: "We hebben hier te maken met een spanningsveld tussen inrichting van wegen, richtlijnen verkeer en hoe deze leerlingen sommige knelpunten ervaren. Een paar wegen zijn nu nog ingericht voor bouwverkeer. Maar er zijn interessante zaken uitgekomen waar we serieus naar kijken."

De groepen legden in hun presentaties vooral nadruk op verkeersknelpunten, adviezen voor verbetering door o.a. uitingen op posters en flyers. De start van ieder onderzoek was een enquête onder medeleerlingen, bewoners of winkeliers. Omdat de leerlingen via diverse hoeken Cuijk in fietsen kwamen ze verschillende verkeershobbels tegen:

"De kruising bij Karwei is niet overzichtelijk. Struiken staan in de weg. Kunnen fietspaden daar rood geverfd worden? Op de Maasboulevard houdt opeens het fietspad op. Bij de ene rotonde heb je als fietser voorrang, bij de andere niet. Kunnen haaientanden niet vaker voor auto's gelden? De tunnel bij de Maaskade is best gevaarlijk als je er inrijdt of uitkomt. Op de Maaskade is niet goed de rijweg aangegeven. Bij kruising SIOL hebben fietsers geen voorrang en bij Katwijkseweg weer wel."

De leerlingen kwamen ook met adviezen. Opvallend waren daar veel adviezen richting henzelf. "Zorg voor geen overlast door in grote groepen te rijden. Fiets niet met je mobieltje in de hand. Zorg vooral dat je fiets in orde is en gooi geen rommel weg. Want een weg met zwerfafval kan ongelukken veroorzaken. Laat je vooral niet leiden door groepsdruk. Rij niet door rood om nog bij de groep te blijven."

De gemeente kan met alle adviezen aan de slag. Van verkeersborden plaatsen, struiken snoeien tot het plaatsen van blikvangers. De leerlingen maken nog enkele grote posters en flyers als attentie van hun medeleerlingen. De voorbeelden zagen er qua teksten en plaatjes mooi uit. De gepresenteerde flyer met uitvaartmuziek eronder kwam dan wel confronterend over maar maakte veel indruk.

Reageer als eerste
Meer berichten