De selectie van JVC Cuijk voorafgaand aan het seizoen 2018-2019 in betere tijden. (foto: persfoto)
De selectie van JVC Cuijk voorafgaand aan het seizoen 2018-2019 in betere tijden. (foto: persfoto)

Onthoofding van voetbalbolwerk JVC

  Sport

Maandag 27 mei 2019 zal de JVC-geschiedenis ingaan als historisch dag. Het eerste elftal wordt per direct uit de competitie gehaald en er zal geen nacompetitie meer gespeeld worden. Het is over met het urst van JVC op zondag.

door Jos Janssen

Het eerste elftal van een club is het uithangbord voor een vereniging. In de vijftiger jaren kende JVC een glorietijd met de tweede klasse als hoogtepunt. Cuijk maakte al kennis met het 'betaalde' voetbal. Twee spelers kwamen tegen vergoeding van Tiglieja Tegelen. Daarna was het vallen en opstaan in de derde of vierde klasse. In 1982 vond er bestuurlijk een revolutie plaats. Het eerste stond in de vierde klasse op degraderen richting Maasbuurt. Cuijk onwaardig, dachten velen. Het gehele bestuur werd weggestemd en jeugdige rebellen kwamen aan het roer. Zij kwamen met stimulering van spelers door gezamenlijke vergoedingen te voteren naargelang prestaties. De Bende van Beers kwam bij elkaar en dit leidde in 1994 tot een zeer bloeiende Businessclub. Een cruciaal gemis was toen wel dat de gevaren beleidskoers nooit expliciet aan de leden werd voorgelegd. Verzachting: de betere prestaties werden toch met veelal eigen Kuukse jongens bereikt. Een aantal binnen de club had nog grotere ambities. Dat leidde tot een succesvolle opmars die eindigde in de hoogste amateurklasse van Nederland: de topklasse.

Door de KNVB later omgedoopt tot Derde Divisie. Twee kampioenschappen in de hoofdklasse brachten JVC 1 bijna bij het kampioenschap van Nederland. Argon uit Mijdrecht stak daar in 2007 een stokje voor. Het urst herbergde bijna alleen maar voetballers van buitenaf. Het was financieel aantrekkelijk om in Cuijk te voetballen. Legendarisch waren de bekerwedstrijden tegen MVV en PEC Zwolle in het seizoen 2013-2014. De verdampte nabetaling van het bekersucces blijft nog altijd een sudderverhaal. Daarbij kwam dat de opmars niet altijd parallel liep met een stabiele, financieel gezonde en toekomstbestendige club. Er ontstond ook eilandvorming tussen het eerste en de rest. Ingegeven door de ontbrekende financiën en een nieuw bestuur dat de blik meer richtte op de hele vereniging, werd een koers ingezet met goedkopere regiojongens. Dat elftal stond aan het einde van het vorige seizoen bijna in de Tweede Divisie. Ondertussen waren er wel grote meningsverschillen tussen Businessclub en het verenigingsbestuur. Het bestuur van de Businessclub verdween en de aandacht voor die club sponsoren verwaterde. Veel opzeggingen.

Gevolg: grote financiële gaten. De leden van de TC gingen dit voorjaar toch verder met spelers behouden en aantrekken. Tegen voor de club niet meer haalbare financiële vergoedingen. Een halt van het bestuur werd ondersteund door de meerderheid van de leden. Mocht JVC ooit weer op zondag gaan voetballen dan begint men helemaal onderaan. Streekderby's tegen HBV en SIOL lonken. Zaterdag 1 wordt het urst. Dat wordt wennen. Een voetbalbolwerk is na 88 jaar onthoofd. Een zegen of een vloek?

Meer berichten