Iedereen kan op een laagdrempelige manier kennismaken met verschillende zwemactiviteiten. (foto: persfoto)
Iedereen kan op een laagdrempelige manier kennismaken met verschillende zwemactiviteiten. (foto: persfoto)

Uniek Zwemmen met een beperking

  Sport

De maand mei staat in Brabant in het teken van Uniek Zwemmen. Meer dan 35 Brabantse zwemaanbieders bieden vier weken lang gratis proeflessen voor mensen met een beperking en vrijwilligers. Van aquajoggen, onderwaterhockey en waterbasketbal tot vrij zwemmen. Op deze manier kan iedereen op een laagdrempelige manier kennismaken met verschillende zwemactiviteiten.

door onze redactie

Zwemaanbieders die meedoen, zijn onder andere: BZPC in Boxmeer en ZWK Merlet in Cuijk. De instuifmaand is een initiatief van Uniek Zwemmen in Brabant, Uniek Sporten Brabant en BrabantSport.

Aandoening

Zwemmen is een van de meest geschikte sporten voor mensen met een beperking of chronische aandoening. In het water ben je gewichtloos. Door te zwemmen worden gewrichten soepeler, spieren sterker en het uithoudingsvermogen beter. Bovendien gaat bewegen makkelijker door de warme temperatuur van het water.

Botziekte

De 10-jarige Isa ervaart de voordelen. Ze heeft een botziekte en laat haar beperking haar niet belemmeren. Ze doet twee keer per week aan wedstrijdzwemmen en voelt zich als een vis in het water: "In het water ben ik vrij en kan ik alles doen. Dan merk ik niet dat ik een beperking heb."

Proeflessen

Tijdens de instuifmaand is er volop keuze. Er worden meer dan 100 gratis proeflessen aangeboden. Aquagymmen, aquajoggen, onderwaterhockey, waterbasketbal, wedstrijdzwemmen, vrij zwemmen, banen zwemmen. Op unieksporten.nl/zwemmeninbrabant staat een overzicht van zwemaanbieders en lessen waaraan deelgenomen kan worden. Inschrijven voor een proefles is verplicht en gaat via unieksporten.nl/zwemmeninbrabant of telefonisch via 06 20508227.

Vrijwilligers

Zwemverenigingen en -clubs zijn hard op zoek naar meer vrijwilligers. Tijdens de instuifmaand is er daarom ook volop gelegenheid voor mensen om eens te ervaren wat vrijwilligerswerk bij een zwembad precies inhoudt. Aanmelden hiervoor kan via 06 20508227 ofaangepastzwemmen@fieldlabswimming.com.

Uniek Sporten

Uniek Sporten Brabant ondersteunt mensen met een beperking of chronische ziekte bij het vinden van een passende sport. Op de website unieksportenbrabant.nl staat een overzicht van alle sportverenigingen in Brabant met aangepast aanbod. Ook staan hier de contactgegevens van de beweegcoaches van Uniek Sporten Brabant. Zij kijken samen met mensen met een beperking naar hun wensen, mogelijkheden en drijfveren. Want voor iedereen is er een passend sport- en beweegaanbod. Uniek Sporten Brabant is een van de initiatieven van BrabantSport, waarmee we Brabant samen sterker maken door sport.

Meer berichten