Bjenze Graat controleert de bal in het thuisduel met Jong FC Volendam. Aanvoerder Stan Broenland sprint op de achtergrond al weg. (Foto: Sander Berends)
Bjenze Graat controleert de bal in het thuisduel met Jong FC Volendam. Aanvoerder Stan Broenland sprint op de achtergrond al weg. (Foto: Sander Berends)

JVC Cuijk maakt het koploper lastig

  Sport

De eerste minuut van de eerste en die van de tweede helft. Die werden JVC Cuijk zaterdagavond fataal in de thuiswedstrijd tegen Jong FC Volendam. De koploper van de Derde Divisie scoorde in die prille aanvangsfase beide keren waardoor de ploeg van trainer Ferdi Akankan met lege handen stond. Al redde de aanvoerder van de gasten ten koste van een rode kaart in de extra tijd de drie punten.

door Sander Berends

 "Hij pakt twee punten voor zijn ploeg. Een stuk gogme noemen ze zoiets." In de bestuurskamer kon trainer Ferdi Akankan de teleurstelling nauwelijks onderdrukken. "Het was zeker 3-3 geworden. Daar twijfel ik geen moment over", vertelde slachtoffer Jeroen van Schoonhoven. "Ik ging alleen op de keeper af en had de hoek voor het uitzoeken. Maar net als vorige maand bij Blauw Geel'38 wordt die kans me ontnomen. Zij komen met tien man. Maar wat heb je daaraan?"

De lange spits van JVC Cuijk, die volgend seizoen naar Blauw Geel'38 verkast, spreekt over de derde minuut van de extra tijd. Hij leek optimaal te profiteren van een fout in de defensie van Jong FC Volendam, had vrij baan, maar werd van achteren tegen de grond getrapt door aanvoerder Mike Eerdhuijzen. De toegekende vrije trap van Van Schoonhoven belandde in de muur, waarna scheidsrechter Maurice Paarhuis dertig seconden later met een 2-3 stand affloot. Akankan: "Achteraf moesten we hier een punt pakken, maar vergeet niet dat onze keeper Dani Centen ons flink overeind heeft gehouden. Vooral in de eerste helft kreeg Volendam heel veel kansen."

De eerste de beste was direct raak. Er waren 24 seconden gespeeld toen Gerry Vlak zomaar mocht doorlopen en de teruggelegde bal door Marco Speijk werd binnengetrapt. In de tweede helft duurde het 46 seconden voordat de gasten scoorden. Dani van der Moot rondde een mooie pass af. Naar een verklaring moest Akankan gissen. "Van de eerste goal zag ik slechts de allerlaatste fase. Direct na rust laat Aleksandar Lejic zich uit het centrum weglokken waardoor zij die bal er overheen geven. Volendam speelde slim, maakte veel kleine overtredingen waar niet tegen werd opgetreden en beschikt over loopdynamiek. Na de 2-3 was het risico daarom te groot om volle bak door te zetten."

JVC Cuijk kwam net voor het halfuur langszij toen Furkan Alakmak goed doorkwam op links en de bal met een snoeihard schot in het dak van het doel joeg. Vijf minuten later zette Van der Moot de gasten op 1-2 na een doeltreffende uitbraak. Lars Loermans zorgde halverwege de tweede helft voor de 2-3 na een prachtige soloactie waarin hij drie verdedigers passeerde. Alles lag daardoor weer open. Een scenario dat onmogelijk was geweest als doelman Dani Centen niet met enkele knappe reddingen treffers voorkwam. "Ik moest wel", lachte de winteraanwinst, overgekomen van TOP Oss. "Mijn vriendin zat vandaag voor de eerste keer op de tribune. Ze werkt normaal op zondag en kan daardoor nooit komen kijken. Ook drie vrienden van me uit Beugen waren er. Ik had beloofd om een goede pot te keepen."

Het meest trots was hij op een redding van een kopbal van Derry John Murkin die in de verre hoek leek te belanden. "Ik telde hem al. Ik was zelf ook verrast dat ik hem nog keerde. Een Jan Oblak-redding." JVC Cuijk zakte door het resultaat, met nog negen duels voor de boeg, naar plek twaalf. Zondag volgt om 14.30 uur het bezoek aan EVV in Echt, de nummer vijftien. Centen: "We willen ons zo snel mogelijk veilig spelen. Dat gaat lukken!"

Meer berichten