Volleybalcoach Joost Joosten tijdens een training van zijn ploeg Vocasa. (foto: Tom Oosthout)
Volleybalcoach Joost Joosten tijdens een training van zijn ploeg Vocasa. (foto: Tom Oosthout)

Het verleden helpt Joosten bij Vocasa

  Sport

Joost Joosten is terug op het hoogste niveau. De Cuijkenaar debuteert bij Vocasa als coach in de eredivisie, daar waar hij jarenlang zelf volleybalde. In zijn bagage neemt hij meerdere avonturen mee.

door Dominique Pichel

Zijn loopbaan kent wonderbaarlijke wendingen. De carrièreswitch van ruim een halfjaar geleden past daar goed bij. Joost Joosten transformeert in de zomer van 2018 van krachttrainer tot hoofdcoach bij Vocasa. Dat hij die promotie maakt bij de Nijmeegse vereniging is niet vreemd. "Vocasa is voor mij thuiskomen", zegt Joosten. "Hier heb ik mijn eerste grote stappen als volleyballer gezet, er zelfs zo'n vijftien jaar gespeeld."

In die tussentijd is er veel gebeurd. Niet alleen bij Vocasa, dat dit seizoen na twintig jaar terug is in de eredivisie. Ook voor Joosten. Zo heeft hij achter zijn naam meerdere grote clubs in Nederland staan, ook trok hij als speler de grens over naar Italië en Frankrijk. "Nesselande was een topploeg in de vier jaar dat ik er zat, net als Dynamo dat altijd gebleven is. Kijk al naar die sporthal, alles zat erop en eraan. Met die zwevende vloer onder meer. Een verschil met de Vocasahal. Daar is de ondergrond van beton."

Bij Nesselande denkt Joosten terug naar de verloren Europacupfinale in 2005 bij Olympiakos Pireaus. "Vijftienduizend Grieken zaten bij die wedstrijd op de tribunes. Ik proefde tijdens de warming-up de agressieve sfeer, alsof ze ons iets aan wilde doen. Vlak voor de wedstrijd gooiden ze met rollen wc-papier, hadden ze sterretjes in de hand en onttrok zich een heel rookgordijn. Na die finale sloeg de sfeer om. Die fans wilden ons opeens knuffelen, we moesten handtekeningen uitdelen. Die finale is een van mijn mooiste momenten als volleyballer."

Joosten heeft ook goede herinneringen aan zijn tijd bij het Italiaanse Bari. "Toen die club belde, was ik zo bezopen als een garnaal", vertelt Joosten lachend. "Op dat moment stond ik namelijk op de Kuukse elfkroegetocht carnaval te vieren. Twee dagen later zat in het vliegtuig naar Rome, om bij Bari als dé vervanger van de ernstig geblesseerd geraakte spelverdeler gepresenteerd te worden. Dat ik net een huis had gekocht, deerde even niet. Ik wilde puur dit avontuur meemaken. Het ging allemaal heel snel, het was bizar en best onwerkelijk."

In Italië zijn ze volleybalgek, weet Joosten nu. "Nog voordat ik een bal had aangeraakt, was ik levensgroot. Zo werd ik in de lokale kiosk aangesproken. Sowieso was bij Bari alles tot in de puntjes geregeld. Ik had een appartement vlakbij de trainingshal, een auto en een salaris. Na dat seizoen kreeg ik van een andere club een lucratieve aanbieding, maar ben ik naar Frankrijk vertrokken om in een topcompetitie te spelen."

Inmiddels is Joosten al bijna vijf jaar volleyballer af. Toch bleef het volleybal hem trekken. Via zijn werk als fitnessinstructeur bij Sanadome keerde hij terug bij Vocasa. Zijn broodheer is namelijk ook de sponsor van de club. In beide rollen geniet Joosten optimaal. "Mijn weekenden zitten vol. Zaterdagavond wedstrijd, zondagochtend werken. Voor Vocasa zit ik naast drie trainingen regelmatig achter de pc om video's van mijn eigen ploeg en de tegenstander te bekijken. De eerste prioriteit is om met Vocasa in de eredivisie te blijven." Het team van de Cuijkse trainer begint zaterdag aan de degradatiepoule, een mini-competitie van drie teams. De eerste twee ploegen zijn ook volgend seizoen actief op het hoogste volleybalniveau in Nederland, de nummer laatst keldert naar de topdivisie.

Meer berichten