Trainer Rogier Meijer van Nijmegen O19 kijkt met een tevreden gevoel terug.
Trainer Rogier Meijer van Nijmegen O19 kijkt met een tevreden gevoel terug. (Foto: Gerno de Haas)

Outsider Odense BK winnaar van Copa

  Sport

Een complete verrassing speelde zich op de tweede dag bij de jubileumeditie van de Copa del Agatha af. Odense BK verloor op zaterdag haar twee wedstrijden. Maar de Denen vochten zich knap terug in het toernooi in Sint Agatha met het winnen van de herkansing, de halve finale met strafschoppen om uiteindelijk de finale met 3-0 te zegevieren tegen topfavoriet Figueirense uit Brazilië.

Door Jos Janssen

Sint Agatha - Tot een van de winnaars werd vooraf ook getipt Paris St Germain maar zij werden laatste. NEC Nijmegen (5e), Standard Luik( 4e), Leicester City (3e) eindigden voor de Fransen.

'Best zwaar'

Trainer Rogier Meijer van N.E.C. Nijmegen O19 kijkt met een tevreden gevoel terug: "Dit is een perfect toernooi. Geweldig goed georganiseerd. Ploegen van niveau die aan elkaar gewaagd zijn. Wij zijn pas een week in training dus qua planning was het iets te vroeg. Liever had ik hier gespeeld na twee weken training. Qua niveau en weersomstandigheden was het best zwaar."

NEC was met een grote groep naar Sint Agatha gereisd: "We zijn met twintig spelers die hier allemaal spelen. Dat is belangrijk voor hen maar ook voor mij. Ben dit jaar begonnen met zeven spelers van vorig seizoen, zes onder de 17 jaar oud en zeven nieuwe. Het is nog naar ritme zoeken. De jongens doen veel ervaring op tegen sterke tegenstanders. Voor de ontwikkeling van mijn eigen spelers, individueel en als team, hebben we hier vier nuttige wedstrijden gespeeld. Nu is het zaak iedereen fit te houden voor de start van de competitie tegen NAC Breda. We oefenen nog tegen FC Twente en VVV. Ben blij dat we hier bij de Copa del Agatha zijn geweest."

Publiek viel tegen

Voor de organisatie viel de jubileumeditie van het toernooi qua publieke belangstelling wat tegen. Voorzitter Bob Thomassen: "We hadden toch flink uitgepakt. We schommelen steeds tussen de 1000 en 1800 toeschouwers. De interesse voor voetbal in deze regio is wat aan het teruglopen. Daarbij speelt mee dat we midden in de vakantie zitten en de hitte ook wel een rol kan spelen. Als we terugkijken was de editie met het Chileens nationaal team nog de beste. Vanuit heel Nederland kwamen toen veel Chilenen. Van de ploegen krijgen we wel terug dat onze toernooiopzet prima is. Bij een verliespartij is men zeker nog niet uitgeschakeld."

Evaluatie

Thomassen: "We evalueren het toernooi voor eind augustus, dan is alles nog vers. Om de vijf jaar staat een grote evaluatie op de rol. De vraag staat dan centraal: in welke hoedanigheid moeten we doorgaan? Moeten we aan het einde van seizoen gaan zitten of iets later in augustus. We hebben met heel veel factoren te maken. Het kosten- en batenplaatje moet natuurlijk ook kloppen. Maar dat er volgend jaar weer een Copa zal komen daar ben ik zo goed als zeker van."

Kijk voor meer informatie op copadelagatha.nl

Meer berichten