Sanne Kempen is een van de talenten van SC Woezik. (foto: Tom Oosthout)
Sanne Kempen is een van de talenten van SC Woezik. (foto: Tom Oosthout)

Dromen over carrière Lieke Martens

  Sport

Bij SC Woezik traint ze twee, regelmatig drie keer in de week. Ze heeft haar eerste competitie in de hoofdklasse achter de rug en speelde al vier duels in de Sportsworld Europa League. De twaalfjarige Sanne Kempen uit Vianen geniet. "Voor mij is dit seizoen alles nieuw."

Ze trapt de bal met haar rechtervoet hard tegen de muur, het terugkerende leder wordt met links met nog meer precisie vooruit getrapt. Eigenlijk is ze linksbenig, maar vader Christian had al gezegd dat het onderscheid miniem is. "Op maandag trainen we regelmatig op het andere been. De trainer vroeg onlangs wat we graag wilden leren. Ik vulde ook handelingssnelheid in. Woensdag krijgen we vaak conditie- en krachttraining. Sinds mijn overstap ruim een halfjaar geleden heb ik al veel geleerd."

Tijdens de gewonnen bekerfinale in Grave met HBV/Vianen Vooruit O13 in mei werd moeder Susan benaderd door de trainer van SC Woezik. De Wijchense vereniging is de grootste van de regio Oost voor vrouwen- en meisjesvoetbal. "Ik mocht enkele keren gaan meetrainen. Proberen kan altijd, dacht ik. Ik merkte direct dat het niveau hoger lag en alles veel serieuzer ging. Bij HBV/Vianen Vooruit was ik het enige meisje uit het team. Nu ging ik met alleen maar meisjes voetballen, de beste uit de regio. Met twee speelsters uit Den Bosch maak ik de verste reis, maar twintig minuten is geen probleem."

De najaarscompetitie in de hoofdklasse, waarin ze enkel jongensteams tegenkwam, werd als hekkensluiter afgesloten. "We kregen veel weerstand, maar leerden ook ontzettend veel. Jongens willen absoluut niet verliezen van meisjes. Dat merk je aan alles. Dit voorjaar komen we uit in de eerste klasse. Het kan alleen maar beter gaan." Op zondag staan om de paar weken duels in de Sportsworld Europa League gepland. "We verloren vorige week helaas met 3-1 van ADO Den Haag en staan nu in de middenmoot." De eerstejaars leerlinge van het Merlet College in Cuijk kan op alle posities op de linkerflank uit de voeten. "Meestal sta ik linkshalf, maar ik heb helemaal geen voorkeur." Volgens haar vader Christian kan ze het spelletje goed lezen. "Ik vind het lastig om mezelf te omschrijven. Dat laat ik graag aan anderen over."

Op haar vierde speelde ze al bij Vianen Vooruit, op een steenworp afstand van het ouderlijke huis. "Twee vriendinnen voetbalden, net als papa en mijn broer Bart toen nog. Het was voor mij logisch dat ik hen volgde." Over haar voorbeeld hoeft ze niet lang na te denken. "Lieke Martens. Dat zal voor heel veel meisjes gelden. Het is een droom om zo goed te worden als zij."

Meer berichten