'IJskoude winter mag snel komen'

  Sport

Voor de marathonschaatsploeg DIY (Do It Yourself) mag het in Nederland flink gaan vriezen. De ijzers zijn al uit het vet en de marathoncompetitie op kunstijs is afgelopen vrijdag begonnen. "Er gaat niks boven tochten op natuurijs. Die vrijheid, de gure wind door je haren, sneeuw en een paar keer helemaal stuk gaan met het motto 'er ligt meer ijs dan scheur'."

CUIJK - De behoorlijk Cuijks getinte ploeg bestaat uit zeven rijders. Jan, Joop, Jonan, Paul, Robin en de Cuijkenaren Evert de Ruiter en Robert van der Ham: "De competitie loopt tot eind maart. Acht wedstrijden, om de veertien dagen. De een heeft vroeger gevoetbald, de ander getennist. We zijn bijna allemaal ondernemers wat betekent dat er een flink stukje eigenzinnigheid in de ploeg zit. De uitdaging is dan om er één team van te maken."

"We rijden 'masters' marathonschaatsen. Dat betekent voor de ene ploeg een wedstrijd van een half uur, de andere ploeg rijdt drie kwartier. Het gaat hard, gemiddeld 40 kilometer per uur. Het tactisch spelletje is verdomd leuk. Ligt er een van onze ploeg op kop dan gaan de andere ploegleden afstoppen tot grote woede van de andere rijders."
De zeven zijn bloedfanatiek met schaatsen bezig maar houden ook van gezelligheid. "We trainen drie keer in de week op de baan in Nijmegen. Veel bochtenwerk wat goed is voor de techniek. De zomer overbruggen we met hardlopen, wielrennen en skeeleren. Aan de finish van de wedstrijden staan een beker, bloemen, de eer én een grote pot bier. De derde helft is heel belangrijk voor de teamspirit. We doen vaak de lampen uit."
Nestor van de ploeg is de Fries Jan de Bruin (62). Hij is de ervaren rot en heeft een schaatswinkel in Heumen. "Met twee jaar ben ik op het ijs gezet en ze zeiden 'ga maar'. Heb drie keer de Elfstedentocht gereden en hoop vurig op het Elfstedenkruisjevijfje." De ploeg focust zich naast de competitie vooral op de marathon op de Weissensee eind januari in Oostenrijk: "We hopen deze winter op veel natuurijs in Nederland. Maar we gaan ook met een ploeg naar de Weissensee om 200 kilometer te schaatsen. We staan daar aan de start met ruim vierduizend rijders waaronder schaatscoryfeeën Erben Wennemars en Yiep Kramer, de vader van Sven. Je gaat daar tijdens de wedstrijd tien keer dood maar toch steeds maar weer doorgaan. Het soms slechte ijs trotseren, de sneeuw en de wind; nergens aan denken maar volhouden om die fel begeerde streep te halen."
De ploeg is dit jaar in het nieuw gestoken door onder meer de Cuijkse bedrijven Infrascoop, Ap Art, van der Ham, Plugro en Greenwood-Liev: "Marathonschaatsen is geweldig. Je meten met anderen. De extra uitdaging voor ons is dit te doen als één team."

Meer berichten