Logo cuijksweekblad.nl

Beachvolleyballers stunten met titel

  Sport
Foto: Persfoto

De beachvolleyballers Ruud Arts (18) uit Haps en Koen Scholten (17) uit Eindhoven zijn op zaterdag 26 augustus in Scheveningen Nederlands kampioen geworden in de categorie jongens onder 19 jaar. Beide jongens trainen bij de Nederlandse Beachvolleybal School in Eindhoven. Het tweetal maakt al voor de vierde zomer op rij deel uit van Beachteam Eindhoven, maar niet eerder vormden zij een koppel.

Haps - Het succes van dit duo komt uiteraard niet aanwaaien. Ruud startte deze zomer aanvankelijk met een andere partner, met wie hij tijdens een tiendaagse trainingsstage in het Spaanse Salou de basis legde. Een medische reden zette echter halverwege de zomer een streep door hun samenwerking. Koen werd toen bereid gevonden om het restant van de zomer als partner van Ruud op te treden. Dat deze kortstondige samenwerking tot dit resultaat zou leiden was op dat moment nog niet te voorspellen.

In de korte tijd die het koppel samenspeelde is er deelgenomen aan meerdere toernooien van het landelijk georganiseerde ‘Junior Beach Circuit’ (JBC). Op ieder toernooi kunnen punten worden verdiend voor de ranking; hoe beter het resultaat, hoe meer punten. Een eindnotering in de top vier van de regionale ranking geeft recht op deelname aan de Junior Beach Finals, ook wel bekend als het Gesloten Nederlands Kampioenschap. Na het laatste JBC-toernooi waren Ruud en Koen op de geschoonde ranking terug te vinden op de derde plaats, daarmee was plaatsing voor het NK een feit.

De topteams uit diverse regio's stonden op het NK tegenover elkaar. De twaalf teams waren verdeeld over vier poules, de resultaten van de poulewedstrijden waren bepalend voor de indeling van de middagronde, die werd gespeeld volgens het knock-outsysteem. Met vier keer winst was de uitgangspositie voor het middaggedeelte gunstig. Na een bye in de achtste finale volgde een relatief simpele zege in de kwartfinale, hierdoor was de top vier bereikt. Maar het team wilde meer! Vanaf de halve finales gingen de wedstrijden over twee gewonnen sets. De tegenstander had in de eerste set niks in te brengen, waardoor deze vrij snel door de Brabantse jongens werd gewonnen. In de tweede set ging het lange tijd gelijk op. Pas aan het einde van de set konden Ruud en Koen een klein verschil maken, met een finaleplaats als beloning. Die finale zou een stuk spannender worden. In een gelijkopgaande eerste set trokken Ruud en Koen uiteindelijk aan het kortste eind. De tweede set werd gewonnen en ook de derde werd een prooi voor de Brabanders ondanks een matchpoint tegen. Met trots mogen Ruud en Koen zich nu een jaar lang ‘de beste van Nederland’ noemen.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox