Logo cuijksweekblad.nl


De 19-jarige Mohammed (midden, in het blauw) kreeg een stageplek bij JVC en een opleiding tot trainers-assistent, ondanks zijn handicap. "Ik werd snel geaccepteerd. Het was gezellig. De jongens wisten van mijn beperking en hadden respect voor mij."
De 19-jarige Mohammed (midden, in het blauw) kreeg een stageplek bij JVC en een opleiding tot trainers-assistent, ondanks zijn handicap. "Ik werd snel geaccepteerd. Het was gezellig. De jongens wisten van mijn beperking en hadden respect voor mij." (Foto: Tom Oosthout)

Mohammed trainde JVC-kampioenen ondanks beperking

  Sport

Hij liep vanaf de kerst bij het JVC-elftal Jo 9-4 stage. Maar kreeg ook een stageplek bij N.E.C. in Nijmegen. Als zesde klas leerling VSO Werkenrode in Groesbeek wilde hij assistent-voetbaltrainer worden. Op 1 juni ontving Mohammed (19) trots zijn certificaat in het Goffertstadion uit handen van Jochem van Gelder.

Door Jos Janssen

"Ik heb bij N.E.C. op donderdagen en hier bij JVC op maandagavond veel geleerd. Hoe je moet coachen maar ook techniek leren bij spelers. Een warming-up verzorgen of een partijtje leiden." Mohammed is een jongen met een beperking. "Ik lijd aan het Meier-Gorlin syndroom (een vorm van dwerggroei red.) Er zijn in Nederland maar drie personen die dit hebben. In de hele wereld dertien. Ik mis allebei mijn knieschijven."

"Bij JVC werd ik door de spelers snel geaccepteerd. Het was gezellig. De jongens wisten van mijn beperking en hadden respect voor mij. Ze noemden me trainer Mo. Heb hier veel geleerd en mooi kampioen geworden. Helaas moet ik binnenkort geopereerd worden aan mijn knieën. Ben er een half jaar uit. Daarna wil ik wel doorgegaan als assistent-trainer. In mijn woonplaats Uden bij FC Uden of bij JVC. Ligt aan de aanbieding die ze me doen." lacht hij. "PSV blijft mijn favoriete club."

Vanuit school heeft Mohamed voor deze stageplek bij JVC gekozen door bemiddeling van de Driestroom, een organisatie waar mensen met of zonder handicap terecht kunnen voor een ondersteuningsvraag. In een prima samenspel tussen Driestroom, NEC Doelbewust, VSO Werkenrode en JVC kreeg Mo een opleiding tot trainers-assistent.

Günther Robben, trainer van het JVC-jeugdteam, en de begeleiders Ronny Emons, Benito van Raay en John van Elst kijken terug op een goede samenwerking. Robben: "Hij heeft de ruimte gekregen om wat hij geleerd heeft in praktijk te brengen. We steeds met hem geëvalueerd. Prachtig om te zien dat hij volwaardig heeft meegedraaid. Het voordoen van oefeningen deed hij natuurlijk op zijn niveau. Mohammed werd door onze spelers met respect benaderd. Klasse. Ik hanteerde de methode 'praatje, plaatje, daadje'. Vertellen, voordoen en daarna uitvoeren. We zijn begonnen met assisteren bij oefeningen uitzetten, aanwijzingen geven. Maar Mohammed moest daarna ook trainingen thuis voorbereiden en uitvoeren op het veld. Hij heeft het erg goed opgepakt."

Vanuit de VSO school Werkenrode (stagebegeleidster Kendall) en Driestroom (Carin) zijn ze ook heel tevreden: "Nadat de contacten gelegd zijn tussen de verschillende partijen zijn wij ook bij trainingen geweest. Ook met Mohammed hebben wij een evaluatie gedaan. Het was echt een heel succesvolle samenwerking."

Reageer als eerste
Meer berichten