Logo cuijksweekblad.nl


Kijk op Cuijk!

Tuin op het zuiden

  Politiek

Vierenvijftig mensen hadden gesolliciteerd op de functie van algemeen directeur van onze werkorganisatie Cuijk Grave Mill en Sint Hubert. Afgelopen vrijdag spraken we als drie burgemeesters met vijf van hen. Het is spannend om een opvolger voor Rob Hoffmann te vinden, maar het moet lukken.

De zomer houdt aan en het vakantiegevoel begint – ondanks de volle agenda – steeds meer terrein te winnen. Dat kan ook niet anders als ook onze jongste vrij is en mijn vrouw en dochter er een weekje tussenuit zijn en jaloersmakende fotootjes op de Whatsapp zetten.

Afgelopen week was er een bijeenkomst met de raadsleden van het Land van Cuijk. U weet misschien dat we de afgelopen maanden onder leiding van Peter van der Velden (oud-burgemeester van Breda) op zoek zijn naar vorm van samenwerking die stevig en toekomstbestendig is. Allerlei modellen werden besproken. Ook het model dat natuurlijk het meest gevoelig ligt: herindeling. Het was goed om te zien dat er door raadsleden vanuit de verschillende gemeenten en met heel verschillende opvattingen heel open en in goede sfeer over werd gesproken. Dat is voor mij pure winst.

Iedereen ziet dat we voor een forse opgave staan om het Land van Cuijk met zijn 34 kernen leefbaar te houden ondanks de ontgroening, vergrijzing en (dreigende) krimp. Als groene en waterrijke gemeenten, als 'tuin op het zuiden' van Nijmegen hebben we ook enorme kansen. Die kansen willen we ook in gezamenlijkheid oppakken. Maar hoe?

Het blijft natuurlijk lastig om nu de inschatting te maken waar onze regio met het oog op de toekomst het beste mee af is. Maar regeren is vooruitzien. En het gaat uiteindelijk niet om raden, colleges en burgemeesters, maar om de vraag waar u nu en in de toekomst het best mee bent gediend.

Reageer als eerste
Meer berichten