Logo cuijksweekblad.nl


Vijf jubilarissen die al twintig jaar als hulpboer werken op de zorgboerderij: Raymond, William, Albert, Rob en Yuri. In het midden staat dochter en begeleidster Renee van de Groes.
Vijf jubilarissen die al twintig jaar als hulpboer werken op de zorgboerderij: Raymond, William, Albert, Rob en Yuri. In het midden staat dochter en begeleidster Renee van de Groes. (Foto: Tom Oosthout)

'We noemen ze hier allemaal Greet'

  Landbouw / Visserij

Na jaren zelf boeren begonnen Carien en Paul van de Groes dertig jaar geleden aan de Straatkantseweg in Haps zorgboerderij de Cinquant. Dit werd zaterdag gevierd met een open dag en de huldiging van vijf jubilerende hulpboeren die al twintig jaar daar actief zijn.

HAPS - Dochter Indy, ook begeleidster van de mensen met een beperking, verzorgt voor vele belangstellenden een rondleiding. "Hier in de oude stal stonden vroeger geiten en daarvoor varkens. Nu houden we hier kleindieren. Nou ja klein." Een paar flinke ezels kijken met bolle ogen de niet dagelijkse bezoekers aan. "'s Morgens worden de kippen, het pas geboren veulentje en de ezels gevoerd en geven de hulpboeren hen water. Dan brengen we ze samen naar buiten. Als begeleiding doen we zelf zo min mogelijk!"

"Ieder van de twintig dagelijks aanwezige hulpboeren werkt hier op zijn eigen niveau. Van de schaapskooi hebben we samen mooie sanitairruimte gemaakt voor de campinggasten. Om de camping staan fruitbomen. We plukken daar appels, peren, pruimen. Met een karretje rijden 'de jongens' rond."

Yari, een van de hulpboeren, vertelt trots: "We maken er appelmoes van en ik heb ook wel eens een appeltaart gebakken." Yari is een echte koeienvriend. Tussen het geloei door vertelt hij enthousiast: "Eerst ga ik ze 's morgens verwennen, aaien. Dan instrooien bij de hekken en voeren. We brengen ze naar buiten en dan gaan we de stal schoonmaken. Ik noem ze allemaal Greet." Indy vult aan: "Het mest wordt later verwerkt als compost voor op het land. Dit is een biologische boerderij waar bijna alles hergebruikt wordt. Gekapt hout wordt omgezet in hekwerk."

Hulpboer Rob werkt er al twintig jaar. "Ik fiets vijf dagen per week in mijn eentje van Gennep naar hier. Werk hier van kwart voor negen tot half vier. Ik heb nu eigenlijk vakantie maar dat geeft niet."

De rondleiding laat de grote verscheidenheid zien aan werkzaamheden welke uitgevoerd kunnen worden. Bloemen, planten stekken en poten, Veel klein fruit, paprika's en tomaten verwerken. "Van fruit maken we weer jam voor in het winkeltje."

Dan is het feestelijk moment aangebroken voor de huldiging van de vijf jubilarissen Yuri, William, Rob, Raymond en Albert. Dochter Renee, ook begeleidster neemt het woord. "Twintig jaar geleden waren wij nog klein en zaten we met jullie als 'grote broers' aan tafel. Jullie kwamen van Bronlaak om jullie spierballen hier te laten zien bij het hooi binnen halen of houtzagen. Nu zeggen jullie vaak: ze krijgen ons hier nooit meer weg." De champagneflessen worden ontkurkt en luidkeels het lied 'Boe, boe, boe, tok, tok, tok' gezongen. Het is goed toeven.

Reageer als eerste
Meer berichten