De Cuijkse Helma Verhoeven en staatssecretaris Martin van Rijn.
De Cuijkse Helma Verhoeven en staatssecretaris Martin van Rijn.

Cuijkse boegbeeld in campagne rijksoverheid

  Human Interest

De Cuijkse Helma Verhoeven (51) is vanaf 23 januari regelmatig op de Nederlandse televisie te zien. Ze verschijnt op de buis in een spotjes van de landelijke overheid in verband met de campagne Meedoen met een handicap (www.meedoenmeteenhandicap.nl). Met die campagne wordt nieuwe wetgeving onder de aandacht gebracht over onder meer toegankelijkheid voor assistentiehonden. "Ik ben trots op mezelf dat mijn inzet hiervoor succes heeft opgeleverd."

Petitie

Helma Verhoeven heeft een drievoudige beperking. Ze heeft last van epileptische aanvallen, hartritmestoornissen en bindweefselaandoeningen. Ze is geheel afhankelijk van haar trouwe metgezel assistentiehond Banios. Te vaak werd haar én haar hond de toegang geweigerd tot openbare gelegenheden. Om dat probleem onder de aandacht te brengen, liep zij in 2013 de Hellums- tocht, een wandel-prestatietocht van 250 kilometer dwars door Nederland van Cuijk naar Den Haag. Ze liep die tocht om geld in te zamelen voor stichting BultersMekke, een stichting die honden opleidt tot hulphond. Én om middels het indienen van een petitie aandacht te vragen voor het feit dat hulphonden vaak worden geweigerd en om te ijveren dat de toegankelijkheid in wetgeving wordt vastgelegd.

Wetgeving

En met succes! "Juni vorig jaar is wetgeving ingegaan, en een maand later is het VN-verdrag geratificeerd, zodat vanaf 14 juni 2016 onbeperkte toegang geldt voor alle assistentiehonden in alle openbare gebouwen, winkels, restaurants en hotels. Nu wordt dit middels een campagne bij iedereen onder de aandacht gebracht zodat vervelende discussies aan de deuren van openbare gebouwen hopelijk vermeden kunnen worden. Het heeft me heel veel tijd, moeite en inspanning gekost maar ik ben ontzettend blij. Het was een weg van de lange adem. Mijn kracht hierin was positief blijven." Verhoeven begint een bekende Nederlandse te worden. Haar verhaal in de Telegraaf van oktober kreeg een vervolg met een tv-uitzending van Ivo Niehe: "Anderhalf miljoen mensen keken daar naar! Alles opgenomen bij mij thuis in Cuijk. Banios raakte een beetje van slag als hij weer een opname opnieuw moest overdoen. En toen de regisseuse van ontroering begon te huilen konden we weer opnieuw beginnen."

Toegankelijkheid

Tot 1 januari 2017 hadden bedrijven en instellingen de gelegenheid om hun gebouwen aan te passen en toegankelijk te maken voor assistentiehonden. Tijdens de Horecava in de RAI ging 12 januari een grote publiekscampagne van de overheid van start: "Wel frappant en heel tegenstrijdig dat ze bij de ingang van de RAI nog moeilijk deden om mij binnen te laten met Banios. Er waren een paar sprekers waaronder staatssecretaris Van Rijn van het ministerie van VWS. Met hem heb ik de dag na de lancering van de publiekscampagne nog een zeer vruchtbaar gesprek gehad over de toegankelijkheid van de assistentiehonden en wat daarbij nog komt kijken."

Vervelende discussie 

De nieuwe wetgeving geldt natuurlijk ook in Cuijk. "Het zou goed zijn als de gemeente Cuijk de nieuwe wetgeving op haar gemeentelijke pagina of website zou zetten. Ook al zijn er maar twee inwoners die een assistentiehond hebben. Maar ook bezoekers aan Cuijk worden dan niet bij de deur geconfronteerd met hele vervelende discussies. Iedereen die het betreft heeft weliswaar meestal een pasje bij zich zodat ze zich kunnen identificeren met hun officiële assistentiehond, maar er zijn mensen die niet zichtbaar beperkt zijn zoals ik en dát blijkt in die situaties vaak de grootste beperking."

Meer berichten