Cuijks team strijdt om titel 'Keukenbazen'

  Human Interest

In het kader van de kinderkookwedstrijd Keukenbazen worden de Cuijkse Noa van der Heijden (11) en Elcke Stoltz (11) uit Vianen dit jaar namens de gemeente Cuijk uitgezonden naar de finale. De titel 'Keukenbazen' wordt door het Cuijkse team verdedigd want in 2015 was het kookteam Cuijk met kok Martien Bos de winnaar. Burgemeester Wim Hillenaar mocht zich een jaar lang Smaakburgemeester van Nederland noemen.

Maar liefst 80 teams hebben een menu ingezonden voor Keukenbazen. Een kookwedstrijd voor kinderen van 10 tot 12 jaar (groep 7 en 8). Jurykoks hebben de menu's beoordeeld en de uitverkoren 18 teams uit 18 verschillende gemeenten in Noordoost-Brabant komen zaterdag 15 oktober in actie tijdens de finale, de Mega Live KookBattle in het Koning Willem I College in 's-Hertogenbosch.

Kok Paul van den Boom van restaurant Smaak aan de Grotestraat was in Cuijk de jurykok en mocht uit alle Cuijkse inzendingen het beste menu kiezen. "Er waren jammer genoeg dit jaar niet zoveel inzendingen. Dat kan beter. Allemaal zagen ze er op papier en op de foto's goed uit maar ik heb ze helaas niet kunnen proeven. De winnaars hebben er echt iets moois van gemaakt. Ik heb gekeken naar originaliteit, gezond eten en lokale producten. Het voorgerecht van de winnaars bestaat uit mozzarella, lokale groenten en eetbare bloemen. Het hoofdgerecht is een ovenpotje met zalm. We hebben afgelopen zaterdag samen van negen tot twaalf proef gekookt in restaurant Smaak. Ik wil er nog frietjes van Taurus aan toevoegen en heb een salade gemaakt met producten uit de tuin van Verdeliet. Het nagerecht bestaat uit een vruchtentaartje." Dat genoemde menu is de Cuijkse inzending voor de finale. "Ik heb begrepen dat ook de burgemeester misschien weer meegaat. We gaan onze uiterste best doen."

Noa en Elcke, leerlingen van groep 8 van basisschool de Nienekes, vinden het spannend. "We hebben voor ons menu op internet rondgekeken maar ook veel dingen zelf bedacht. We koken wel vaker. Het hoofdgerecht met zalm maken vonden we het moeilijkst. Het nagerecht was héél lekker. Daar zitten zwarte bessen, framboosjes en chocolade in. Gekocht in een winkeltje in Cuijk." De twee hartsvriendinnen uit de klas van meneer Martijn gaan vol vertrouwen naar de finale: "Er gaan een paar kinderen uit onze klas mee als supporters. We hopen natuurlijk weer voor Cuijk te gaan winnen."

Keukenbazen is een initiatief van AgriFood Capital en één van de activiteiten tijdens de Dutch Agri Food Week van 12 tot en met 25 oktober 2016. De winnaars mogen een dagje meelopen met een sterrenkok en achter de schermen kijken bij het tv-programma 24Kitchen.

(Tekst: Jos Janssen, Foto: Tom Oosthout)

Meer berichten