Marie-José Muijtjens, Joke Peters, Hetty van Boven en Myriam Franse voor het Pakhuis, de plek waar Entre nous komende zaterdag zal optreden. (foto: Ingrid Janshen-Artz)
Marie-José Muijtjens, Joke Peters, Hetty van Boven en Myriam Franse voor het Pakhuis, de plek waar Entre nous komende zaterdag zal optreden. (foto: Ingrid Janshen-Artz) (Foto: )

Eerste editie De Muzieksalon

  Cultuur

Komende zaterdag 8 juni wordt er een bijzonder concert gegeven: De Muzieksalon. Die middag treedt in de Heemtuin aan de Kerkstraat in Cuijk strijkersensemble Entre nous op. Iedereen die zin heeft in Weense, licht klassieke muziek is welkom vanaf 14.00 uur.

door Ingrid Janshen-Artz

 Wie de Heemtuin binnenkomt, kan plaatsnemen op een van de zitjes, de borders of gewoon op de paadjes blijven staan. Ook met de rolstoel is het tuinconcert bereikbaar. Er is geen entree, iedereen kan binnenlopen en genieten van de muziek. Tegen een kleine bijdrage zorgen cateraar Hutten en Café Tapperij Kansas voor een hapje en een drankje.

Het idee voor de Muzieksalon komt uit de koker van Cultureel Hart Cuijk (CHC) en Muzelinck. Zij wilden cultuur meer onder de mensen brengen op laagdrempelige wijze. Bestuurslid CHC Myriam Franse heeft dat idee verder uitgewerkt. "We zijn gaan kijken welke initiatieven we kunnen nemen om culturele verenigingen en mensen met elkaar te verbinden. Het zou leuk zijn als we mensen die minder met cultuur in aanraking komen kunnen laten genieten van muziek. Zo is De Muzieksalon geboren."

Het strijkersensemble Entre nous is een relatief onbekende muziekparel uit het Land van Cuijk. Jaarlijks treden ze slechts enkele malen op. Joke Peters en Hetty van Boven van Entre nous vertellen dat ze zo'n twaalf jaar geleden begonnen zijn. Peters: "Er werd gevraagd of we een mis wilden begeleiden in Oeffelt. Ik heb wat mensen gevraagd om samen te spelen en dat beviel goed. Nu repeteren we eens in de twee weken." Bij De Muzieksalon verzorgen ze een programma met wat lichter werk. "We hebben een programma met een Weens karakter en twee aanvullende stukken." Van Boven vult aan: "We beginnen meestal een beetje serieus en dan wordt het steeds losser. We zijn met zijn achten; we hebben een cello, altviool en piano en dan hebben we twee tweede violen en drie eerste violen. En we hebben iemand die wat toelichting geeft, dan krijgt het publiek wat achtergrondinformatie over de stukken die we spelen."

Veel partners wilden meteen hun steentje bijdragen. Zo heeft kunstenaar Jan Bastiaans het affiche ontworpen, zorgt Muzelinck voor de piano en stelt Stichting Beeldentuin en Heemtuin de locatie ter beschikking. Marie-José Muijtjens vertelt dat ze vaker de locatie zijn voor culturele aangelegenheden, zoals exposities in het Pakhuis. Hiervoor zal ook het strijkersensemble zich opstellen om een exclusief concert ten gehore te brengen. Franse: "Vooral de beslotenheid van deze plek maakt het zo leuk."

Het is de eerste keer dat De Muzieksalon gehouden wordt. Muijtjens: "Maar de intentie is om het vaker te doen. Het hangt wel samen of het mooi weer is, het publiek komt niet graag als het regent." Gelukkig is ook daar aan gedacht; bij slecht weer stelt de Kansas ruimte ter beschikking.

Meer berichten