De Cuijkse Blériot-race in 1959. (foto: persfoto)
De Cuijkse Blériot-race in 1959. (foto: persfoto)

Analoog erfgoed in een digitale wereld

  Cultuur

Al een paar jaar is de Cuijkse Canon in digitale vorm beschikbaar, www.cuijksecanon.nl, voor iedereen die iets over de geschiedenis van Cuijk wil weten. Een digitaal cadeau dat bij het afscheid van burgemeester Leo Schoots in 2010 is overhandigd. Hans Peters van het Cuijks Archief (FAD) vult deze canon maandelijks aan met een nieuw venster.

Onlangs hebben drie Cuijkenaren: Hans Peters, Jos Janssen en Niels Wolfraad het initiatief genomen om de Cuijkse Canon in boekvorm te gaan uitbrengen. Hans Peters: "Het wordt geen canon van alleen ijkpunten en boegbeelden, een boek over het spektakel in je dorpsgeschiedenis. In het boek staan de verhalen van en over Cuijkse mensen centraal, met veel aandacht voor onze herkomst en specifieke eigenaardigheden. Een boek over personen, creaties en gebeurtenissen die samen laten zien hoe Cuijk zich heeft ontwikkeld tot het dorp dat het nu is".

Nieuw hoofdstuk

Jos Jansen: "Er zit bijvoorbeeld een hoofdstuk Edelen en Roomsen in. In dat hoofdstuk maken we een algemeen verhaal over die tijd in de Cuijkse geschiedenis maar ook twee interviews met bijvoorbeeld iemand van adel uit Cuijk en met een archivaris van het klooster in St Agatha. We betrekken de dorpen ook bij ons boek maar we waken ervoor dat het een heel dik boek wordt. We kiezen voor een populaire, makkelijk lezende versie van rond de 100 bladzijden."

Cuijkse Canon

De Cuijkse Canon wordt geschreven door Hans Peters en Jos Janssen. In samenwerking met het Cuijks Archief en foto's uit privécollecties komt er ook veel beeldmateriaal in het boek. "We denken zelfs aan het toevoegen van een historische wandeling en fietstocht door de gemeente Cuijk."

Jonge ondernemer

De jonge Cuijkse ondernemer Niels Wolfraad (20) met zijn bedrijf Lead Creative Solutions gaat het geheel op een eigentijdse manier vormgeven. Niels Wolfraad: "Ik ben niet zo lang geleden begonnen met het opstarten van een eigenbedrijf in onder meer grafische - en fotodiensten. Voor mij is dit boek ook een hele uitdaging maar ontzettend leuk om te doen. Het nu komt voort uit het verleden. Daarom is het goed dat je de historie van je directe omgeving min of meer kent. We gaan er samen ons uiterste best voor doen iets zeer waardevols te maken, een boek dat iedere Cuijkenaar of toekomstige Cuijkenaar eigenlijk in zijn bezit moet hebben. De Cuijkse Canon verdient een groot, een breed maar ook een jonger publiek. Op iedere school in de gemeente Cuijk zouden dan ook meerdere exemplaren aanwezig moeten zijn."

Boek

Het drietal hoopt dat het boek eind van dit jaar beschikbaar is.

Meer berichten