Het redactieteam van opiniecafé Met Andere Woorden. (foto: Nico van Ast)
Het redactieteam van opiniecafé Met Andere Woorden. (foto: Nico van Ast)

Opiniecafé vol inspirerende gasten

  Cultuur

Het zeventiende Cuijkse opiniecafé Met Andere Woorden op donderdag 4 april (20.15 uur) biedt weer een grote verscheidenheid aan onderwerpen. Items die vermakelijk, informatief en vooral ook inspirerend zijn. De redactieleden Jan Hijl, Hennie Vullings en Karel Jansen: "We proberen zo veel mogelijk op actuele Cuijkse zaken in te spelen waar de zaal bij betrokken wordt. De kersverse Maestro Marleen is onze gastpresentator."

door Jos Janssen

"De directe actualiteit is soms lastig. We hebben tijd nodig bij interviews om voorgesprekken te doen of filmopnames te maken. Drie weken voor het opiniecafé is meestal het programma definitief. Maar we denken er wel over na om hele actuele zaken in de toekomst ergens in het programma in te bouwen."

Met ruim twee honderd bezoekers was de vorige editie een groot succes. "We hebben vaste items in ons programma zitten. Dit keer zijn er drie iets langere interviews. Waar de zaal op kan reageren. In het eerste interview gaat het over de samenwerking tussen de voetbalclubs JVC en SIOL. De voorzitters komen aan het woord maar ook twee speelsters van het damesteam die eerst bij hun eigen club speelden maar nu samen in één team staan." Beleid en praktijk komen hier bij elkaar. "De man achter de Bankier en binnenkort de Kassier , de Bungelaar en de bioscoop Paul van de Mark komt zijn filosofie vertellen over zijn projecten en op het Cuijkse centrum. Heel boeiend om te horen." Ook burgemeester Hillenaar maakt zijn opwachting: "Een actueel onderwerp wordt behandeld: ondermijnende criminaliteit. De burgemeester kan er heel helder over vertellen met toch respect voor de privacy. Hij gaat in op de landelijke trend maar ook de Cuijkse situatie. Met daarbij een oproep om alert te zijn in je omgeving."

Geopend wordt traditioneel met het Opiniecafé lied."Iedje Heere en Emma Loeffen krijgen van ons de onderwerpen doorgespeeld. Daar maken zij zelf een tekst op en zingen die steeds op een vaste melodie. Heel herkenbaar." Ook Jong muzikaal Talent staat op het podium: "De Hapse zangeres Jori van Gemert laat haar geweldige stem horen."

De onlangs gestopte huisarts Frank Dictus vertelt over zijn tijd als Cuijkse dokter. Het Open Podium bied tevens de gelegenheid om zaken die gaan spelen in het Cuijkse voor het voetlicht te brengen. "In oktober komt het boek De Gloriejaren van de Cuijkse industrie van de schrijvers Harrie Vullings en Chris van Alem. Maar ook Tanja van Sambeek vertelt over een leuk project voor ouderen: Vier het Leven. En in de schouwburg wordt een programma gebracht over oorlog en bevrijding. Direct 's avonds na de 4-mei herdenking. Het landelijk project Theater na de Dam maar dan in Cuijk komt Henk Roelofs toelichten." De makers van het Opiniecafé zorgen voor een gevarieerd programma met heel beperkte financiële middelen: "We willen het avondje uit gratis houden maar stellen 'n bijdrage in onze fooiendoos na afloop zeer op prijs."

Meer berichten