De tien muzikanten en zangeressen van de Afrikaanse vrouwengroep Abafazi nemen je mee op safari. (foto: Wim Lanser)
De tien muzikanten en zangeressen van de Afrikaanse vrouwengroep Abafazi nemen je mee op safari. (foto: Wim Lanser)

In het ritme van de hartslag op safari

  Cultuur

Magisch tromgeroffel, dynamische dans en energieke zang. De tien muzikanten en zangeressen van de Afrikaanse vrouwengroep Abafazi nemen je mee op safari: een rondreis met je ogen en oren door de rijke cultuur van Zuid-Afrika. Nadat ze in 2014 met veel succes de Nederlandse theaters veroverden, is Abafazi nu terug met een nieuwe show. Ga mee en beleef de reis van het ritme. "Bij ons voel je hoe je alles uit het leven kunt halen wat erin zit."

 In de verte gaat de zon langzaam onder, bij het invallen van de avond komt er nieuwe energie vrij. Dan pakken de vrouwen van Abafazi hun trommelstokken en laten ze hun stembanden trillen. Het gebeurt in townships en in bergdorpen, op pleintjes en markten: overal waar liefhebbers zich willen laten betoveren door de klanken van het ritme en de deining van de dans.

"We spelen en zingen om de wereld nieuwe energie te geven. Onze muziek staat voor verbondenheid en kracht. Door samen te spelen, te dansen en te zingen, laten we zien en horen wat je met eendracht kunt bereiken", zegt drummer Tiny Modise. "Zo tillen we elkaar en ons publiek op. Zingend en spelend geven we het dagelijks leven extra kleur." Nadat de Afrikaanse talenten bij uitgebreide audities in Johannesburg zijn geselecteerd, trekken ze als groep wereldwijd volle zalen. "Communicatie is nooit een probleem'', vertelt Tiny. "Want onze muziek en onze show spreken een internationale taal. In het ritme hoor je onze hartslag. De diepere emoties erachter zijn voor iedereen te begrijpen."

Met hun kleurrijke aankleding, hun overtuigende muziek en hun sterke samenspel vormt dit talentvolle tiental het symbool van verbondenheid. Spelend, zingend en dansend tonen ze zich hartverwarmende ambassadeurs van de regenboognatie, waar natuur en cultuur zo vloeiend in elkaar overlopen. De kern van hun muzikale verhaal is respect. Respect voor elkaar, respect voor de mensen in hun omgeving en respect voor de natuur. "We hebben allemaal ouders en kinderen voor wie we ons verantwoordelijk voelen. En allemaal gunnen we onze kinderen een gezonde, gouden toekomst. Daar hoort bij dat je zuinig omgaat met de wereld die we van moeder natuur te leen hebben gekregen. Die band met onze wortels en ons prachtige moederland hoor je terug in onze muziek."

Hun Afrikaanse trommels, de marimba en hun stemmen zijn hun basisinstrumenten, maar met hun energie ontstijgen ze de magie van de muziek. Want komen de vrouwen van Abafazi eenmaal los, springt de vonk over op hun publiek en gaat de zaal op zijn kop. Bij hun vorige tournee door ons land trokken ze volle, enthousiaste zalen. "Onze muziek en onze cultuur spreken in Nederland extra aan omdat Hollanders een historische band hebben met Zuid-Afrika. Door het verleden zijn onze landen sterk met elkaar verweven." Het optreden is op vrijdag 22 maart om 20.15 uur in Schouwburg Cuijk. Meer informatie en kaarten via schouwburgcuijk.nl.

Meer berichten