Beiaardier en musicus Marcel Siebers bij het carillon in de Martinuskerk.
Beiaardier en musicus Marcel Siebers bij het carillon in de Martinuskerk. (Foto: Ed van Alem)

Zomers genieten van Cuijks carillon

  Cultuur

Voor de elfde keer organiseert de Cuijkse beiaardier Marcel Siebers weer een internationale zomerconcertserie op het carillon in de Martinuskerk. Vier vrijdagen van augustus om 19.00 speelt een gastbeiaardier. Komende vrijdag speelt hij zelf. "De keuze van collega-beiaardiers maak ik mede op hun repertoire. Het zijn allemaal professionele musici."

Door Jos Janssen

Cuijk - Een vakantie de afgelopen weken heeft Siebers gecombineerd met het spelen op buitenlandse carillons: "Dat noem je geloof ik een werkvakantie. Speel beslist niet alle dagen. Vier keer in Denemarken gespeeld en twee keer in Duitsland. In Erfurt en Halle. Soms is het wel even aanpassen. De Deense carillons zijn van Nederlandse makelarij, de Duitse hebben hun eigen carillons. Dat is van tevoren even kijken welke schoenen je aandoet, hoe ga je zitten."

In Cuijk is de belangstelling voor de zomerconcerten groeiende: "Wat ik in Halle meemaakte is ongelofelijk. Daar zaten 600 mensen te luisteren. In een pracht omgeving met een hapje en een drankje. Ze zijn heel trots op hun carillon. Met 76 klokken is het de grootste van Europa. Een soort prestige. Het klavier is zo groot dat ik er aan de rechterkant niet bij kan en de stemming van die klokken is veel minder perfect dan dat we in Nederland gewend zijn."

De komende vrijdagen staat het Cuijks carillon in het middelpunt. "Vanaf 2007 zit het in de toren van de Martinuskerk. Een uniek carillon. Dit jaar zullen vooraf de beiaardiers zich voorstellen aan het publiek en vertellen wat ze gaan spelen. Na afloop is een meet-and-greet met de beiaardier in café Toebes. De Romeinse tuin is een ideale plek om te luisteren. Maar ook op het kerkplein, aan de Maaskade of in de tuin van de Oblaten is het goed toeven. We zien vaak een gemêleerd publiek van jong en oud. Kleine kinderen worden gegrepen door de klokkenklank."

De concerten beginnen om 19.00 uur en duren ongeveer één uur. "Na afloop is er gelegenheid om de toren te beklimmen. Mensen die wel eens boven geweest zijn in de klavierkamer gaan anders luisteren na een demonstratie op het carillon. Onder in de kerk is de beiaardier ook te volgen op een scherm."

Komende vrijdag 10 augustus speelt Marcel Siebers zelf. "Ik speel eigen stukken maar ook werken van Bernstein, Haydn en Händel. Populair klassiek en soms fantasie."

Vrijdag 17 augustus komt de Deen Povl Balslev. Daarna de Duitse beiaardier Wilhelm Ritter en tot slot de Nederlander Bauke Reitsma. De concerten zijn gratis.

Siebers: "Mede mogelijk gemaakt door onze sponsors: gemeente Cuijk, Gall&Gall, de schouwburg en bakker Harrie Jan Loeffen. Bijzonder is wel te vertellen dat de stofzuiger voor de speelcabine het begeven had. Expert Cuijk droeg het carillon middels het beschikbaar stellen van een stofzuiger een warm hart toe.

"Het wordt de komende vrijdagen weer genieten In augustus wordt het spits afgebeten door Gerda Peters. Zij zal bewijzen dat spelen op een carillon niet alleen mannenwerk is."

Meer berichten