Drukte in de Schouwburg Cuijk. (foto: persfoto)
Drukte in de Schouwburg Cuijk. (foto: persfoto) (Foto: Willem Menting)

Schouwburg draaide topseizoen

  Cultuur

De bezoekerscijfers van het culturele seizoen van 2016-2017 van Schouwburg Cuijk zijn onlangs bekendgemaakt. Directeur Sjoerd Meijer is erg in zijn nopjes: "Van de 121 voorstellingen waren er 21 uitverkocht. In totaal ruim 41.000 bezoekers. Daar doen we het heel goed mee met vergelijkbare theaterzalen van onze grootte."

Na de heropening in september 2015 heeft de schouwburg alles in het werk gesteld om bezoekers na twee jaar uitgebreide bouwwerkzaamheden en gesloten zijn, weer te ontvangen. Het culturele programma voor het seizoen 2016-2017 is in ieder geval goed aangeslagen: "We sturen de bezoekers na afloop van de voorstellingen steeds een reactieformulier. Daaruit kunnen we opmaken of de voorstelling leuk of interessant is geweest, maar ook of onze dienstverlening goed is. Voor de voorstellingen kwam een gemiddelde waardering uit van 8,5 en voor de dienstverlening 8,4. Dat zijn uitstekende rapportcijfers."

De bezettingsgraad van de professionele podiumkunsten was gemiddeld 66%. "Ons programma-aanbod gaat van cabaret, muziek, show tot jazz en klassieke muziek. Bij cabaret/kleinkunst is de te verwachte hoogste bezettingsgraad van 78%. Klassiek (36%), toneel (51%), musical (54%) en jazz (54%) heeft wat kleinere, specifiekere doelgroepen. Zeker geen reden om die laatste podiumkunsten uit onze programmering te halen."

De bezoekers van de schouwburgvoorstellingen komen vooral uit het Land van Cuijk en Noord-Limburg. "Inwoners uit het Land van Cuijk hebben logischerwijs de meeste aantrekkingskracht van ons programma met 55,1%, waarvan Cuijk zelf bijna op 30% zit. Uit de gemeente Mook, Gennep en Bergen komen 15,6%. Van buiten deze twee regio's komen er nog 29,3% bezoekers naar Cuijk. Het is dus niet zo dat er alleen maar bezoekers komen van buiten de gemeente Cuijk. Dat is bij ons wel 71% en bij dertien vergelijkbare theaters in middelgrote gemeenten (47.000 inwoners) 52%. Het verdient onze aandacht. Maar alle bezoekerscijfers bevestigen dat Schouwburg Cuijk meer dan alleen een lokale functie heeft."

Toppers in het seizoen 2016-2017 waren toch wel Jochem Myjer, Youp van 't Hek, Tineke Schouten, Bert Visscher en Rowwen Hèze. "Maar ook Andre Kuipers, Daniël Arends en Miss Montreal zaten bij hun voorstellingen ruim boven de 600 bezoekers. In de grote zaal staan 630 stoelen dus die cijfers zijn heel goed. We hebben hier mogelijkheden met nog twee andere zalen om voorstellingen die wat minder aantrekkingskracht hebben daar te plaatsen. In de kleine zaal kunnen 315 stoelen gezet worden en in het Schouwcafé 160. Dat geeft een intiemere sfeer."

Meer berichten
Shopbox