Tijdens de repetities werd er al flink geoefend op de 'bevroren Maas'. (foto: eigen foto)
Tijdens de repetities werd er al flink geoefend op de 'bevroren Maas'. (foto: eigen foto)

De Maas bij Cuijk dichtgevroren

  Cultuur

De première van Sigaren en Cuijkse Koek is vrijdagavond in Schouwburg Cuijk. Het Cuijks Weekblad blikt nog één keer vooruit op deze voorstelling met talent en verhalen uit de regio. Soms komen dingen heel mooi samen. Deze week gaat het zo hard vriezen dat de Friezen hun schaatsen slijpen en voorzichtig van een Elfstedentocht durven dromen. Ook bij Sigaren en Cuijkse Koek wordt het genieten van kou en ijs, maar dan vanuit een warme pluche stoel.

Als de gordijnen van de Schouwburg Cuijk op vrijdag 2 maart opengaan, zal de Maas dichtgevroren zijn. Misschien (nog) niet buiten, maar wel op het toneel. Daar is het 1963, een strenge winter. Het vroor meer dan 10 graden Celsius. "Onder nul", zegt personage Huub in de voorstelling.

Overal in Cuijk hangt de poster met daarop vier kaartende mannen op een dichtgevroren Maas. Het waren Jan 'de Paai' Gerrits, die net een kaart opgooit, en Marinus Janssen, die dan aan de Middelaarse kant van de Maas café het Veerhuis heeft. Zijn zonen Frans en Karel spelen het spelletje mee. Dat kaarten deden ze regelmatig, zegt Doortje Derks-Janssen, dochter van Marinus en zus van Frans en Karel. Tilly Christiaans, figurant in Sigaren en Cuijkse Coek, gaat elke week bij haar op bezoek. Doortje vertelt dat de mannen normaal gesproken in het café zaten. Maar die dag hebben ze de tafel opgepakt, zijn naar buiten gelopen, de Maas op, om daar verder te kaarten. Biertje erbij, dat lustten ze wel. "Zo ging dat in die tijd. In de namiddag kwamen er meer een borreltje drinken. Het gesprek ging over sport. En over dieren, want mijn vader was waartsman. Hij paste voor de boeren op het vee in de uiterwaarden. De boeren kwamen dan in het kleine cafeetje. Flesje bier, wat praten, biljarten, sigaar roken en weer weg."

'De Paai' wordt in het stuk gespeeld door Tiny Pas, Marinus door Herman Thoonen. Richard Verbeek en Rogier Thijssen zetten de zonen neer. Op de vraag of Rogier zelf zo op de Maas zou gaan zitten lacht hij: "Dat zou zomaar kunnen. Als ik in een dolle bui ben, ben ik tot zulke acties wel in staat." Hij speelt graag humoristische rollen. "Ik speel al jaren bij toneelvereniging Kunakra." Deze keer is het geen grote rol, maar hij pakt alles bij elkaar de nodige podiumminuten. Zo drinkt hij onder andere in de kroeg een drankje. Daar zit ook Tilly Christiaans. Ze vindt het leuk om dat als echte Kuukse te doen. De winter van '63 herinnert ze zich nog, toen is er een foto van haar op de dichte Maas gemaakt. "Wij staan daar met de slee op. Het was echt bijzonder." Samen met ruim zestig anderen maakt ze er nu bijzondere voorstelling van. En Doortje komt kijken. Soms komen dingen heel mooi samen.

Meer berichten
Shopbox