Rein van Alebeek (links) speelt Haas en Johan Peters is agent Nagtzaam. (foto's Diana van Iersel)
Rein van Alebeek (links) speelt Haas en Johan Peters is agent Nagtzaam. (foto's Diana van Iersel)

Sterke verhalen in de kroeg

  Cultuur

Om in de sfeer van het carnaval te blijven, gaan we deze week naar een oude Cuijkse kroeg. Het is een van de gezelligste scènes uit theatervoorstelling Sigaren en Cuijkse koek. Vol oude verhalen, grappen, muziek en een drankje hier en daar.

De vorige keer kwamen twee markante persoonlijkheden uit de jaren '50 en '60 in beeld; Louis Jansen en Toon Snoeren. Deze laatste speelde overigens in 'Dorp in Onrust' geen burgemeester, maar gemeentesecretaris. De heren worden nu opgevolgd door een ander bekend figuur: agent Nagtzaam. Fiets vergeten op slot te zetten? Dat kon wel eens een treinreisje Boxmeer betekenen, voor een boete bij de rechtbank.


Deze keer leidt het waakzame oog van agent Nagtzaam hem onder meer naar de kroeg, waar hij iemand oppakt voor een overval. Dat is vroeger echt gebeurd, maar de wijze waarop Nagtzaam nu te werk gaat, is op zijn zachtst gezegd bijzonder. "Ja", lacht Johan Peters, die in de voorstelling in de huid van de politieagent kruipt. "Dat is eigenlijk geboren tijdens de repetities, dat was oorspronkelijk niet zo. Soms veranderen dingen, dat is het leuke van repeteren. Je kunt ideeën aandragen of er gebeurt iets per ongeluk en dat is zo leuk dat het erin blijft."


Stoere Jongeman Haas heeft het in ieder geval zwaar met de 'lange arm der wet'. Rein van Alebeek, die Haas speelt, vond het wel even wennen. Haas moet niet alleen praten, maar ook zingen en dansen. "En vooral opscheppen. Maar dat zit in mijn karakter." Het dansen noemt hij meer 'dansen tussen aanhalingstekens', want als Cuijkse houten Klaas hoeft hij niet zo soepel te zijn als de Spanjaarden die in die tijd naar hier kwamen. Dat herinnert Johan zich nog. Als klein manneke woonde hij in de Grotestraat, waar ook Spanjaarden zaten. "Die hadden toen zo'n wijnzak en daar dronken ze zo, met een straaltje, uit. Heel apart vond ik dat." Het is net zo apart als het Spaanse tintje dat Nagtzaam meekrijgt. "Ik heb al eens eerder een Spanjaard gespeeld, toen was ik oproerkraaier Don Juan."

Ook Rein staat vaker op het podium, bij de toneelvereniging van de universiteit. Die ervaring komt van pas, want hier speelt hij ook de rol van Ad. "Dat is stil spel, zonder tekst. Je moet de toon kunnen zetten met je houding. Dat is moeilijk, maar wel een van de leukste dingen om te doen." Ook het spelen in de oude Cuijkse tijden bevalt hem goed. "Het heeft iets moois." Johan is het ermee eens: "Het is geweldig om mee te spelen. Het publiek krijgt dadelijk een caleidoscoop van verhalen uit Cuijk te zien."

Meer berichten
Shopbox