Column Bellevue

Weerpluim

  Column

Mijn nieuwsgierigheid werd vorige week getriggerd door rooie Gerrit, de journaalweerman. Hij had het over een weerpluim en de kans dat het flink ging vriezen. Conclusie van de goegemeente: volop schaatsen op natuurijs. "Maar dat heb ik niet gezegd" zei rooie Gerrit gedecideerd.

Misschien bestaat een weerpluim al jaren maar omdat hij er flink naast zat met zijn voorspellingen trok het mijn aandacht. Gerrit werd er zelfs in zijn gezicht rood van. Niets menselijks is ook mij soms niet vreemd om te genieten van andermans falen. Daar verdienen vele woordenvlugge cabaretiers hun dagelijks brood met goed beleg mee.

Voor de leek: een weerpluim is een computertekening waarop de weersvoorspellingen van de komende veertien dagen staan. Het lijkt een beetje op een tekening van een jochie van drie die van zijn moeder op een kladpapiertje steeds strepen mag trekken met drie kleurtjes tegelijk in zijn knuisje. Er is geen lijn in te ontdekken. Een marathonschaatser mocht reageren op de mispluim van Gerrit. De ook doorgewinterde Elfstedentochtrijder zag de foute bui al hangen. Hij was ook boer en wist 100% zeker dat als zijn poes flink in de vacht zat en de mollen diep onder de grond zaten er een strenge winter aan zou komen. Met heel veel schaatspret. Voor de zoevende camera kneep hij zijn tegenspartelende poes flink in elkaar en bij zijn weiland zagen we honderden verse molshopen. Ginne kouwe winter.

Weerman zijn is niet niks. Je zweeft tussen lage drukken, hoge drukken en onnavolgbare kansberekeningen. Dat je het precies goed hebt is net zo groot als een flinke prijs winnen in de Staatsloterij. We moeten maar weer terug naar oude wijsheden en boerenpraat. Want die boeren weten, ruiken, zien, voelen, proeven het best wat voor weer het wordt. 'Als in januari de muggen zwermen, dan mag je in maart je oren wermen'. Of de Kuukse Kuumers: 'Zit de parkiet in januari nog buuten dan kunde naor de winter fluuten'. Kwam laatst een mollig keuterboertje tegen: "Menneke, luuster us goed, het kan vriezen, het kan dooien, maar als je op je bek gut zien ze te laot mit strooien."

Meer berichten