Column Bellevue

Baas Maas

  Column

Cuijk met het gezicht naar de Maas. Een geluid wat vaak uit het glazen huis kwam. De afgelopen dagen heeft de Maas dat geweten. Cuijk stond massaal met het gezicht naar de Maas. 'De Maas loopt leeg', riep de een, 'Kuuk aan de sloot', de ander. Starend naar lege whiskyflessen, gejatte fietsen of zelfs een brandkastje.

Cuijk en de Maas. Wijlen Louis de Wijze zong: 'Maas, Maas van Cuijk aan de Maas. Als ik 's morgens om acht geduldig voor je wacht, totdat jouw God met Ons mij meeneemt à contant al naar de overkant, als Gouda bij zijn kaas, hoor jij bij ons, Oh Maas, als navels in een buik, pas jij bij ons in Cuijk'.

Die Maas vormt nog altijd een imponerende grens. Bij de bots tegen de stuw in Grave wisten de veiligheidsregio's van Brabant en Gelderland elkaar pas na anderhalf uur te vinden. Gelukkig een leer- en geen dodelijk moment. Het mag flink gaan vriezen. De ultieme kick om over die machtige Maas te lopen, net als Jezus over het water van het meer van Galilea liep. Wat hebben we die Maas kunnen vervloeken bij zware overstromingen in 1920, 1926 en nog later in de jaren negentig in iets minder natte mate. Trieste ongelukken vol weemoed. Genietvolle momenten. De Vierdaagse-overtocht, de aankomst van de Sint, de badeendjesrace, de waterskiwedstrijden of het natuurlijke dranghek voor knetterende vuurwerkshows. Maar zeker ook de fantastische schilderijen, tekeningen en foto's die van die soms wispelturig eigenwijze maar even vaak idyllisch mooie rivier gemaakt zijn.

Op 24 januari 1963 werd er voor het laatst midden op de bevroren Maas gekaart. Vastgelegd op een legendarische foto waarop met grote armzwaai Jan de Paai troefaas uitspeelt. Maas en Cuijk, een liefdevol botsend huwelijk met blije pieken en treurige dalen. Hij laat nog vaak zien wie er de baas is. Volgens frater Alberto ontstond de Maas op het plateau van Langrès, 409 meter hoogte, lengte 925 kilometer, Cuijk 7 meter boven de zeespiegel. Punt. In de oksel van die imposante reus Maas ligt zijn zoontje Cuijk. Er is er maar eentje die dat wicht op gezette tijden mag kietelen: Baas Maas himself.

Meer berichten