Column Bellevue

Schoonmoeder

  Column

Ook de warme kerst en de knapperige oliebollen goed doorgekomen? Het woordje angst, vrede en verdeeldheid veel te vaak gehoord die dagen. Zijne majesteit de Koning had het over 'het extreme lijkt het nieuwe normale' te worden. En, 'we zijn een land geworden zonder luisteraars'. Daarom ga ik maar door met schrijven.

Heb me kerstavond geworsteld door een weekendbijlage met als thema: schoonmoeders. Zijn schoonvaders dan saai? Wanneer word je eigenlijk schoonmoeder? Is dat op het moment dat de voordeurbel trillend gaat en een ongeschoren knul met kapotte spijkerbroek of een giechelend, blozend meidje zich aandient voor je dochter of zoon? Heb het maar even opgezocht. Schoonmoeder betreft de moeder van de wederhelft waarmee men is (of was) getrouwd. Nou in die bijlage kwamen prachtexemplaren van schone moeders langs zoals Willeke Alberti, Corry Konings en Gerda Havertong. De lieve engelen hebben deze kerst de loftrompetten luid laten schallen over deze ideale schoonmoeders. 'We spreken elkaar iedere dag in de familie-app', 'ze staat voor iedereen klaar', 'onze bedden zijn altijd opgemaakt' en 'ze is soms nog liever dan mijn eigen moeder'.

Vele pracht lijkende schoondochters kwamen aan het woord. Waar waren de schoonzoons eigenlijk in de bijlage om hun mondje te roeren over hun schoonmoeders? Zaten die in de kroeg met hun vrienden sterke verhalen te chillen over lekkere wijven en hun avontuurlijke uitspattingen? Gelukkig zat er in de bijlage een groot verhaal van woordwaterval Youp van 't Hek voor het relativerende evenwicht in die taaie leeskost. Was het niet hij die over zijn schoonmoeder zei: "We zaten bij het kerstdiner aan tafel elkaar aan te gluren en dan komt je opgetutte schoonmoeder binnen en kirt met gillende overslaande stem: ik heb zeven gangen! Zeven gangen? Zeven gangen? En dat mens kan helemaal niet koken....wanneer is de begrafenis." Schoonmoeders van Cuijk trek 't je niet aan.

Meer berichten