Column Bellevue

Ongekend Cuijk

  Column

Afgelopen week mocht ik zeven dagen lang het Cuijks touwtje uit de digitale brievenbus trekken bij 'Ongekend Land van Cuijk'. Chauvinistisch als ik ben, heb ik er maar meteen een sticker 'Ongekend Cuijk' opgeplakt. Alles uit de kast getrokken om onze gemeente op de toeristische, economische maar vooral plezante kaart te zetten. Samen leven, plezier maken, sporten of recreëren bindt mensen.

Trouwens, inwoners van de gemeente Cuijk zouden wel eens wat trotser over al dat moois en goeds van Cuijk mogen zijn. Alles wat langskwam maakt je gewoon apetrots. Je komt ineens tot inkeer dat de balans wel eens helemaal de andere kant opvalt dan je altijd dacht. Niet elkaar bevestigen dat het allemaal niks is. De bitterballen in de Schouwburg koud zijn en JVC Cuijk maar een pokkenclub is want ze staan niet bovenaan.

Ik mocht een weekje over Cuijk nadenken en dat stemde me tot nadenken. Er is toch ontzettend veel te beleven en te doen. Van een bigmac tot goede restaurants. Van sporten op niveau tot heel veel recreatieve mogelijkheden. Van cultuur snuiven tot creatief ondernemen.

Cuijk kent ook een interessant verleden. Wie van het verleden geniet, leeft dubbel. Honderden vrijwilligers houden de Cuijkse welzijnsmotor aan de praat. D'n buuk mag best uns vuruut! Trots met elkaar zijn, maar ook trots naar je familie in Lutjebroek, Vaals, Tytsjerksteradiel of Westkapelle. Als dat zo allemaal over je heen komt dan valt een discussie over een half vol of een half leeg glas totaal in het niet. Te klein voor een tafellaken of te groot voor een servet. Wat zijn we toch soms azijnzeikers, knaojers of nölers. Kunnen we ons dan niet tevreden stellen met wat we hebben en vandaar uit de vele aanwezige mogelijkheden en talenten laten ontluiken om stappen voorwaarts te zetten. Samen, jongeren en ouderen, zonder onderscheid naar ras of stand, moeten we er hier nu iets van maken. Voor je het weet is het over en uut. Dus geniet! 'Wij' zijn toch Cuijk!

Meer berichten