Column Bellevue

Zwart

  Column

Er was eens 'n klein opdondertje in Cuijk: Pietje de Zwart. Rond half november vond hij het altijd razend spannend. Sint kwam uit Spanje gevaren met zijn zwarte pieten. Aan de hand van mama liep hij dan naar de Maaskade. Het zag er zwart van het volk. Pietje was een beetje het zwarte schaap in de familie want hij had vaak een grote mond. Op de kade zag hij zijn buurmeisje Sylvana. Hij kon het niet zo goed met haar vinden.

Pietje droeg een pietenpakje en had thuis met opa's sigarenas zijn gezicht keizwart gemaakt. Trots om een echte zwarte piet te zijn. Net als vorige jaren was het een geweldig feest en Pietje had zich goed gedragen. Thuis gekomen kreeg hij van mama daarom zijn favoriete snoepgoed: een negerzoen. Omdat papa die zondag niet zwart hoefde te werken, zaten de drie aan de keukentafel. Ze speelden het zeer geliefde spel Zwarte Pieten. Pietje was er erg goed in. De kaarten stevig in zijn knuisje. Hij liet dan papa graag zijn zwarte piet trekken. Die kaart was al flink verkreukeld. Grootste lol.

Even hadden ze het ook nog over Sjaak Swart gehad. Die had op tv geroepen dat JVC Cuijk maar moest degraderen. Papa stelde hem gerust dat dat nooit zou gebeuren. Voordat Pietje naar bed ging, mocht hij zijn zwarte schoentjes zetten. Daar deed hij een flinke dot zwarte peper in, want dan kwam het paard van de Sint nog sneller bij hem. Een mooie tekening met zwarte Pietjes en hup naar boven.

's Nachts droomde hij van Pedro die over zijn dak liep en cadeautjes in het zwarte gat van de schoorsteen deed. Toch fijn dat die pieten in het pikdonker bij ieder lief kindje in de schoorsteen, waar het zwart voor hun ogen wordt, iets leuks stopten. De volgende morgen stond Pietje al om zes uur bij de kachel. Papa was schilder en moest vroeg op voor zijn witwerk. Van de pick-up klonk meeslepende muziek van het Slavenkoor. Sinterklaasfeest, super gezellig!

Meer berichten