Column Bellevue

Prins

  Column

Het adellijk geslacht in het Cuijkse wordt komende zaterdag weer flink uitgebreid. Drie nieuwe Prinsen worden tevoorschijn getoverd. Onthullingen onder ballonnen, via een filmpje, een kwatsverhaal of gewoon unnen berg onzin.

Bij de Bokkerijers in Beers wordt de Prins onthuld op een feestje met de prestigieuze titel Join us for Disco Dance Party! Dat moet er een zijn die tijdens de Engelse les op de middelbare school erg goed heeft opgelet en zoals ze zelf tippen: een internationaal figuur. Bij de Ulewappers in Sint Agatha houden ze de traditie in ere en vertrekt het bonte gezelschap vanaf het Heilig Hartbeeld naar de feesttempel. Zou de vurige wens van het orakel van Sint Agatha om Prins te worden nu dan eindelijk bewaarheid worden?

De derde Prins komt rond elven tevoorschijn bij de Nölers onder de gruwelijk klinkende muziek van de Mask. Veul spannende herrie, lichtflitsen en uiteindelijk een Prins die een zomerse hobby heeft met een functionele pet op: agent op het nudistenstrand bij de Kraai?

Haps, Vianen en Katwijk wachten rustig af tot januari met de doorluchtige verschijning. In Linden bij de Ganzenveer doen ze het traditioneel zelfs nog later en wel op carnavalsvrijdag. Daar komt dan ook nog eens een Prinses ten tonele, een voor carnavalsbegrippen zeldzaamheid. Vraag me wel eens af: zou er nog een vrouw in dat kleine durpke te vinden zijn die nog géén prinses is geweest?

Prins of prinses worden is iets heel aparts. Je wordt uitverkoren. Maanden van tevoren komen duistere figuren uit de carnavalsclub je vragen of jij de nieuwe hoogheid wil worden. Het gebeurt allemaal op slinkse manieren en plekken want de buitenwereld mag er geen lucht van krijgen. Dan komt de moeilijkste periode: het geheim houden. Je durft niet meer naar feestjes of het gras te maaien in de voortuin. Steeds meer lui komen te weten dat jij de Prins wordt. De fotograaf, de kledingman, de carnavalskrantmiep en de vorst. Voor een aantal onder ons mag het zeer, zeer snel zaterdag worden.

Meer berichten