Column Bellevue

Hennengevecht

  Column

De kruitdampen binnen de VVD zijn net een beetje opgetrokken en we wachten op het volgende vuurwerk van het hanen- en hennengevecht in de raad. Tussen twee op hol geslagen kampen. Mediators, avondvullende gesprekken, appjes of mailtjes ten spijt. VVD-mastodonten in Cuijk liggen er flink van te woelen in bed of draaien zich om in hun graf.

De VVD zit sinds 1978 in de Cuijkse gemeenteraad. Een blik in de historie ziet liberalen langs komen als de Locht, Koot, Van Grunsven, enigszins rustige opvolgers in de jaren tachtig, negentig. Na een zeer turbulente periode onder leiding van generaal J.C.M. Smits b.d. Hij was wel buiten dienst maar maakte met straffe hand de dienst uit. De laatste twintig jaren stonden Kloosterman, Ruijgh en Van Veen aan het roer. Soms ook varend op woelige baren. De raadsleden van nu zijn echte free-fighters geworden. Historisch gezien een unicum in het Cuijkse: er zitten nu twee VVD-fracties in de raad. Ze gaan verder onder de naam Van Heeswijk en VVD. De VVD-wethouder en enkele andere leden zitten bij de lijst Van Heeswijk. De 'andere' VVD zit nu in de oppositie. Stof genoeg voor een liberale soap. Het verzoek aan de griffier zal wel gedaan zijn om de twee fracties in de raadszaal zo ver mogelijk uit elkaar te zetten.

Opvallend is de laatste jaren wel het hoog PLC-gehalte binnen de VVD. Fusietje? Dat zal Henk Siroen met zijn eigen gedachtegoed, na ruim 35 jaar trouw raadslid, niet pikken. Al hopte hij ook wel eens naar de PvdA en zat hij als PLC-er in de raad met het lidmaatschap van GroenLinks in zijn achterzak.

'Mot kunne zei de dikke tegen de dunne' zong vroeger het Jupperkoor. Het politieke spelletje mag in Cuijk best allemaal wat kleurrijker worden. Politiek Actief Links (PAL) vocht van 1982 tot 1990 tegen de gevestigde orde. Zij noemden Cuijk destijds een 'boer met lakschoenen.' Het VVD-drama nu 'een hennengevecht op hoge hakken!'

Meer berichten