Column Bellevue

Clown

  Column

Het is eigenlijk te zot voor woorden om aandacht te besteden aan een negatieve clown. Nemen ze ons na Zwarte Piet nu ook de clown af? Dat mag beslist niet gebeuren. Dadelijk komen er nog een paar op het idee dat een clown een vreemdeling is die verdwaald is zeker, zal eens vragen naar zijn naam.

Clown zijn is het symbool voor lol, lachen, vreugde. Flappie, Pipo, Bassie. De grootste pret komt in je naar boven. Alle aandacht is deze weken voor horrorclowns, killerclowns of kwaaie clowns. Bah! Dwazen die een verdraaid beeld neerzetten van een clown. Willen die nepclowns negatieve aandacht over de rug van een vrolijke clown? In Cuijk werd er vorige week ook een malloot gesignaleerd in de buurt van het sportpark. Snel werd hij een clownskopje kleiner gemaakt en gelukkig werd er heel weinig aandacht aan besteed.

 Een clown is een komische, doorgaans geschminkte artiest. De geschiedenis van de clown gaat terug tot het Romeinse theater, de hofnar en de commedia dell'arte, waarna de clown uiteindelijk zijn vorm en populariteit kreeg in het circus. In figuurlijke zin wordt met clown een aansteller bedoeld. Het woord clown komt uit het Engels, waar het oorspronkelijk 'onbenul' of 'boerenpummel' betekent. August, paljas, harlekijn, pierrôt. Zij zorgden voor plezier in je leven. Tot huilens toe van het lachen. De rode lippen altijd in de lachstand, de rode neus. De felgekleurde kleren.

Het carnaval nadert. Het ultieme feest voor clowns. Onvoorstelbaar dat je je afvraagt of je na zo'n domme acties nog met een clownspak in Cuijk over straat kan gaan en niet op de hoek al in een politiebusje beland? Te gek voor woorden. Misschien helpt het als we allemaal een beetje clown worden.

Deze week staat circus Freiwald op, jazeker, de Homburgcampus. Met clown Chef Rie. Lachen. Trouwens zaterdag is het ook weer lekker lache in Kuuk met buutredners. Lachen is de kortste afstand tussen mensen. Houden zo!

Meer berichten