Kijk op Cuijk!

Smaakburgemeester

  Column

Zoals de regio Eindhoven de Dutch Design Week kent, zo heeft onze eigen regio de Dutch Agri Food Week van 12 tot 25 oktober (zie: www.dutchagrifoodweek.nl). Eén van de programma-onderdelen is de zogenaamde Keukenbazen Battle waarbij kinderen van groep 7 of 8 samen met een chefkok hun gemeente vertegenwoordigen in een kookwedstrijd waaraan alle 18 gemeenten van de regio deelnemen.

Vorig jaar won Cuijk en mocht ik mij een jaar lang de Smaakburgemeester van Nederland noemen. Zaterdag moest de titel dus worden verdedigd en dat deden Elcke van der Heijden en Noa Stoltz met verve! Samen met Paul van den Boom, de chefkok van restaurant Smaak aan de Grotestraat, hebben ze een heerlijk menu voorgeschoteld. De winst ging dit jaar naar het team van Mill en Sint Hubert en de titel blijft daarmee in het Land van Cuijk. De speciale ambtsketen - voorzien van gardes en bestek - draag ik dan ook met veel plezier over aan Antoine Walraven.

In het researchcentrum van Danone in Utrecht was afgelopen donderdagavond ook een spannende wedstrijd. Onder de naam Born to be green had Danone een prijsvraag gehouden op zoek naar het beste idee om Nutricia's productieketen voor melkpoederproducten nog duurzamer te maken. Ik mocht voor die gelegenheid een deskundige jury voorzitten en zag acht presentaties van heel krachtige en innovatieve ideeën. Ook van Cuijkse uitvinders.

Eigenlijk zou je ze allemaal willen uitvoeren! Van gebruik van vierkante blikken om de vervoerskosten te besparen, tot herbruikbaar plastic en van energie uit mest tot een kwekerij die de CO2 en de warmte van de fabriek omzet in algen. Die algen kunnen vervolgens worden verwerkt in zowel de melkpoeder als in andere producten, zoals diervoeder, bioplastics en biobrandstof. Die laatste won de hoofdprijs en Danone zal onderzoeken hoe dit in hun proces kan worden geïmplementeerd. Dat zou prachtig zijn!

Meer berichten