Column Bellevue

Brassen

  Column

Een gedurfd project, een avontuurlijke onderneming, lovenswaardig. Afgelopen zaterdag zijn de deuren opengegooid van Brass'29 aan de Grotestraat 29 in Cuijk. Een bijzondere mix van hotel, boetiek, ontbijt, lunch, wijnbar en twee energierijke dames. Met een uitgekiende reclamecampagne vol opgeroepen nieuwsgierigheid en enthousiasme uitstralend is naar deze opening toegewerkt. Een brasserie is in het Frans een brouwerij maar hier is het concept kijk, koop, eet, drink en slaap. Het komt in een echt Cuijks historisch pand dat gelukkig niet ten prooi gevallen is aan bulldozers of slopershamers.

Back in time. In 1850 kwam er een postwet. Elke gemeente diende een postinstelling te hebben. Daarvan ging en kwam de post. Het was de enige mogelijkheid om over afstanden te communiceren. Cuijk kreeg pas in 1863 een volwaardig postkantoor, gevestigd aan de Grotestraat 29 en gekocht van burgemeester Van den Bosch. De burgervader bezat verschillende onroerende goederen. P.J. Haan was de eerste directeur der Posterijen en Theo Roeffen, van de bekende Cuijkse postfamilie, de eerste brievenbesteller. De minister van Waterstaat, handel en nijverheid benoemde Theo in het destijds nog geschreven Kuik.

In de loop der jaren kregen de posterijen de naam PTT (Posterijen, Telegrafie, Telefonie) De telegrafie, in Cuijk in 1883, was er om telegrammen te versturen, een revolutionaire versnelling van de communicatie. Daarna kwam nog meer snelheid met de telefoon. In 1915 had Cuijk 2489 inwoners en 25 telefoonaansluitingen bij vooral fabriekjes, winkels en de dokter. Alle gesprekken liepen via de centrale aan de Grotestraat 29 en houten palen met telefoondraden in het straatbeeld. Grotestraat 29 was een belangrijke spil in het Cuijkse. In 1966 kwam er de AMRO bank met directeur Cent (!), later omgeturnd tot ABN/AMRO bank. Boven in het gebouw woonde eerst altijd de directeur van het postkantoor later waren er verschillende bedrijfjes ondergebracht. De eerste postbesteller De Roef verdiende in 1883 zo'n 400 gulden per jaar! Ik heb het genoegen gehad een van de huidige gastvrouwen van Brass'29 een beetje rekenen bij te brengen. Verbrassen zal er dus zeker niet bij zijn!

Meer berichten