Column Bellevue

Klooster

  Column

Onverwacht grote belangstelling van geïnteresseerde 'herintreders' voor een van de tien appartementen in het klooster van Sint Agatha. De hang naar rust, devotie, spirituele omgeving en dichtbij een bierbrouwerij zullen wel meespelen. Veel alleenstaanden tussen 30 en 80 jaar reageerden. Meestal 'religieus betrokken' maar dat is een weids begrip. Deze transformatie is uitstekend. Om een klooster hangt toch vaak nog iets stoffigs, dufs met een wierookluchtje en mannen en vrouwen in lange gewaden zonder aftershave, lippenstift of nagellak. Goeie zet van de kloosterleiding.

Wat ik met kloosters heb? Ben zelf geboren in het Cuijkse Liefdegesticht. Over dat woordje gesticht moet u maar wekelijks oordelen. Het klooster stond op de plek waar nu de croissantjes van bakker Bart liggen. De zusters van Liefde hadden daar een kapel, woongedeelte, bewaarschool en ziekenhuisje voor eenvoudige ingrepen. Onder die laatste viel ik. De nonnen gaven in Cuijk 'streng maar rechtvaardig' onderwijs en regelmatig hoor ik nog wel eens terug bij oudere Kuukse dèrkes: Zusters van Liefde, krengen van barmhartigheid!

Rust, devotie en bier

We kwamen ook wel eens in een kapel van een klooster in Soesterberg. De roze nonnen dwaalden daar rond. Die mochten niet naar je kijken en wij mochten hun gezichten niet zien. Ze droegen immense kappen die ze nu gebruiken om honden van de vlooien af te helpen. Hoge muren om dat klooster daagden ons kwajongens wel eens uit om op elkaars schouders te gaan staan.

Op de Grotestraat in hartje Cuijk was het Fratersklooster en in huize Mazenod zaten de paters Oblaten. Daar hadden ze een kapel met drie altaren zodat veel paters tegelijk hun verplichte dagelijks mis konden doen. Ik was daar al 's morgens vroeg als eenzame misdienaar. Rende me een half uur kapot met misboeken, water en heel veel wijn tussen drie altaren. De paters baden altijd tot Maria voor altijddurende Bijstand. Ik lachte als jongen van tien dan stiekempjes in mezelf want ik wist wel zeker dat er geen Maria op het gemintehuus werkte.

Lees ook

Meer berichten