Foto: Marcel Witlox
Column Bellevue

Vierde

  Column

Hebt u iets met het cijfer vier? Vier is het natuurlijke getal dat de drie opvolgt en de vijf voorafgaat. Afgelopen Vierdaagse zag ik de Cuijkse deelnemers wandelen met de tekst op hun buik: Cuijk doet, Cuijk viert. Nu kan ik me voorstellen als je je drie dagen de sokken uit de schoenen en het snot voor de ogen hebt gelopen, dat die vierde dag een wellust is om Nijmegen te halen. Vierdaagsekruis binnen. Froome haalde op kousenvoeten zijn vierde Tourzege. Een klavertje vier brengt geluk. De meeste zoogdieren hebben vier poten. De mens heeft vier ledematen: twee benen en twee armen. Bijna alle voertuigen hebben vier wielen. Stoelen en tafels hebben standaard vier poten. Er zijn vier jaargetijden, vier windstreken. Maar in sport is een vierde plek net alsof je in een emmer stront valt.

Bij de Olympische spelen krijgt de nummer vier een diploma. Maar als ik de blikken van die dames en heren zie die vierde worden, hadden ze hen net zo goed de Gelderlander van drie weken geleden kunnen geven. Niks, nada. Heb ooit een wedstrijdje in het viert van JVC meegedaan. Met drie selectieteams boven je, voel je je net als een vis in een lege kom water. Alhoewel de derde helft in de kantine en de vierde helft bij het Jupke voelde bij het viert wel gezellig aan.

Ielja Strik, 44 jaar, werd vierde bij haar vierde Worldgames. Vanaf 2001, al zestien jaar, strijdt ze mee met de sterkste vrouwen van deze aardkloot. Ze heeft meer medailles en bekers in huis dan dat er in de winkel bij Geboers Sportprijzen liggen. Die laatste ontbrekende werd heel sterk begeerd, vol naar toe geleefd maar niet gehaald. Een Amerikaanse drietonner van 131 kg schoon aan de haak, kaapte die zo gewilde gouden medaille voor haar neus weg. Met een wereldrecord. Gelukkig is het in die powerliftsport nog zo dat je lichaamsgewicht meetelt in de eindtelling door een aantal ingewikkelde formules. Ielja woog vorige week in Polen 84.5 kg maar kon in het heetst van de strijd drie tegenstandsters niet de baas. Ze viel zoals ze dat zo mooi zeggen in sport, net naast het podium. Vierde. Schlemielig, ondankbaar als de pest. Ielja tilde in Polen 212,5 kg bij het onderdeel liften. Superklasse. Ik ken geen enkele vrouw in Cuijk die de pastoor, de burgemeester en wethouder Poel tegelijk boven het hoofd kan tillen. Ik zou zeggen: vier je fantastische sportcarrière.

Meer berichten