Foto: Marcel Witlox
Column Bellevue

Honderdeende

  Column

Komt bij u ook wel eens de vraag op: wat is zwaarder: de Vierdaagse lopen of zeven dagen feest vieren?

Het gaat natuurlijk om het lopen. Maar het randgebeuren krijgt steeds meer een prominentere rol. De verleiding om niet te mee te lopen wordt steeds groter. En daar was het toch niet om begonnen in 1909. Een sportieve prestatie die erg goed is voor je gezondheid. Kan me nog uit mijn jeugdjaren herinneren dat je nog een sportkeuring moest doorstaan om mee te lopen. Met dat bewijs mocht je je pas inschrijven. Een geleerde uit die tijd schreef over de Vierdaagse: het eindpunt kan nooit zo interessant zijn als de weg ernaartoe. Nou, dan heeft hij bij alle lopers even naast het potje gepiest. Wat waren en zijn zij nog steeds superblij als ze zich op Vierdaagse vrijdag neer kunnen zijgen op de Wedren met in de ene hand de beloning en in de andere hand een bruine pater.

Cuijk is al vanaf 1929 doorkomstplaats voor de Nijmeegse Vierdaagse. De eerste 'schipbrug' werd over de Maas gelegd in 1935. Dit jaar voor de 73e keer. Dat wordt in 2019 groot feest! Gezagsdragers graag attentie. Halen we dat? Jazeker want de fietswandelbrug bij Katwijk zal dan bij lange nog niet klaar zijn. Dus die verleiding hoeven we niet te weerstaan. De lopers werden in het verleden toen er geen brug lag, ook wel eens een paar keer overgezet met het pontje. Gezellig met tweehonderd man op het Kuukse veer van Marinuske Jans. Cuijk is dit jaar ook voor de 82e keer etappeplaats. Nog 18 te gaan voor een Cuijks wandeleeuwfeest en wellicht weer de komst van de Koning en hopelijk met zijn lieftallige Maxima.

Vorig jaar dook Willem plotsklaps op in Cuijk. Het was dan ook de 100e keer Vierdaagse. Maar misschien is Cuijk hem zo goed bevallen. "Daar ga ik ieder jaar naar terug". Nou ja 100 procent zeker weet ik het niet of hij dit jaar weer zal komen met zijn wonderschone gemalin. Ze kan zomaar onverwachts uit het damestoilet lopen bij zalencentrum de Kwast. Willem ongeduldig wachtend in het portiek van kapper Kothuis. Om vervolgens de koninklijke weg te bewandelen richting de pontonbrug.

Trouwens, petje af voor al die doorzetters, volhouders. Ook voor die Radboudpatiënt met zijn klikbeenprothese die meeloopt. We drinken er eentje op jullie, kanjers. Einstein heeft eens gezegd: de benen zijn de wielen van creativiteit. Succes!

Meer berichten