Foto: Marcel Witlox
Column Bellevue

Plukcoffeeshop?

  Column

De schitterende fotowand in de Molenstraat, sorry winkelstraat de Molenstraat, is foetsie. Na een aantal jaren kwam het weer in deze historische kiekjes. Op het gemeentehuis werden ze aan de politiek tafel onrustig want het braakliggend terrein achter de wand kreeg maar geen bestemming.

Het open veld heeft een rijke Cuijkse historie. Het ministerie van Economische zaken gaf in het kader van de vestigingswet kleinbedrijf op 21 mei 1959 aan de heer J.H.J.( Jan) Verstraaten een verklaring af dat hij daar een automobiel- en garagebedrijf mocht hebben. Jan was er eentje van de gestampte pot. Hij had er een showroom met o.a. NSUutjes en DKW 's. Liefkozend genoemd Deutsche Kinder Wagen. Maar hij verkocht ook brommers, motors en er was een bezinepomp. Als opgroeiende jongens waren we jaloers op het zoontje van Jan, Johnny. Hij reed al op zijn tiende op een minimotor door de Cuijkse straten. Mannen op het liegbenske aan de Maas hielden op een dag hun hart stevig vast toen Jan met zijn knalrode auto richting de aanlegplaats van de pont reed en maar niet remde. Reed zo de Maas in! Jan lachte achteromkijkend iedereen uit want hij had als eerste Cuijkenaar een amfibieauto.

Na Verstraten stond het pand een tijdje leeg. Het werd een gevoelige plek voor gemeente en de provincie. In de grond trof men trichlooretheen, trachlooretheen, tolueen, bezeen en minerale olie aan. In 1990 werd er al melding gemaakt van bodemsanering. Superketen Jan Linders trok in het pand. Onder de grond kwamen ze niet. Na de verhuizing van Jan werd het pand gebruikt als Kringloopwinkel. Weer een gouden aanwinst voor winkelstraat de Molenstraat. Veel aanloop. Onbegrijpelijk is het dat er na hun vertrek er in het centrum geen kringloopwinkel is terug gekomen. Met veel klein spul is het zeer aantrekkelijk in een of twee leeg staande panden. Meer beleving waar we steeds naar op zoek zijn.

Na ruim 25 jaar is de bodem nu gesaneerd en werd er met de groene vingers uit het Glazen Huis gras gezaaid. Nou ken ik veel grassoorten maar deze is erg zeldzaam. Het lijken wel pieperplanten. Of zijn de zaadzakjes van alle politieke partijen, die je bij de verkiezingen gratis krijgt, in een staafmixer gedaan? Het kunnen zomaar wietplanten zijn. De eerste legale plukcoffeeshop is dan geboren. Haaai, lekker snuiven in de Millstreet!

Meer berichten