Foto: Marcel Witlox
Column Bellevue

Roze zondag

  Column

Waar een klein land groot in kan zijn. Wat sport zo heroïsch kan maken. Door de zege van Tom Dumoulin kan de laatste zondag van mei omgedoopt worden tot roze zondag. Ook al reed Verstappen pijlsnel door de nauwe straten van Monaco, vielen de laatste beslissingen in het betaald voetbal en haalde Ielja Strik brons op het WK-bankdrukken, de Nederlandse zege in het Italiaans rondje hard fietsen was opmerkelijk. Weer werd een sportgrens voor Nederland ruim verlegd.

Wielrennen kan mateloos interessant zijn. WK titels of de Tour de France winnen. Het is voor weinigen, laat staan Nederlanders, weggelegd. Jan Janssen reed in 1968 als beste in een tranendal over de meet in Parijs. Joop Zoetemelk, de halve Fransman, herhaalde dit huzarenstukje in 1980. En uitzonderlijke prestaties van de Kneet, Jan Raas of Hennie Kuiper mochten er zeker ook zijn. Kan me niet voorstellen dat Raas, Kneteman en Zoetemelk op een bruine boterham met extra veel pindakaas en een yogidrankje harder gingen rijden. In die tijd waren dopingcontroles nog niet zo geavanceerd. Plasje doen of een beetje urine van je vriendin in een potje, even door de dokter er naar laten gluren en verder fietsen. Boogert en vele andere coureurs kwamen daar jaren later echt niet mee weg.
Toch blijft het een onmenselijke, fantastische prestatie om de Giro van Italië te winnen. Dumoulin deed het op zijn wijze manier. Bijna geen ploeggenoten om hem heen die hem op cruciale momenten konden helpen. Misschien zat ook wel zijn kracht in het stoïcijns blijven voor die dekselse Columbiaan, de temperamentvol Italiaanse haai of de koele Fransman Pinot. Gewoon laten wegrijden en blijven geloven in jezelf. Je eigen tempo, je eigen kracht, je vertrouwen dat jouw moment nog kwam. Nuchter de pers te woord staan, geen blabla teksten, douchen, goed eten, slapen en de volgende dag weer op de racefiets, je geloof achterna.

Als wielerliefhebber hebben we voor de buis zitten smullen. De reputatie van deze sport is wel zo dat over maanden naar buiten kan komen dat verschillende renners van deze Giro peppillen hebben gebruikt. Zal wel zo zijn, wij hebben in ieder geval genoten van roze Zondag, roze Dumoulin. Dat pakken ze Tom en ons niet meer af.

Meer berichten