Logo cuijksweekblad.nl


Kijk op Cuijk!

Ondermijning

  Column

Steeds vaker komen we het woord 'ondermijning' tegen. Als u in de krant leest over druglabs, hennepkwekerijen, mensenhandel, witwaspraktijken en motorbendes. Vormen van georganiseerde criminaliteit die ondermijnend is voor onze samenleving. De hardwerkende belastingbetaler heeft immers het nakijken.

Vorige week hebben we in een themabijeenkomst van de gemeenteraad hier uitgebreid over gesproken. Deze vormen van ondermijning zijn namelijk geen Ver Van Mijn Bed-show'. Het is niet iets van TV of film. Het is ook bij ons in de buurt aanwezig.

In de Gelderlander werd verslag gedaan van een onderzoek naar de drugscriminaliteit in het Brabantse buitengebied. Dat liegt er niet om! U zult ook schrikken als ik u meld dat ik vorig jaar 14 woningen in onze gemeente heb gesloten in verband met hennepteelt of de aanwezigheid van drugs.

Oproep aan burgers:
Niet achterdochtig worden, maar wel oplettend

Zeiden we vroeger nog dat dit vooral het probleem van de politie en het Openbaar Ministerie was, de laatste jaren pakt de overheid de ondermijnende criminaliteit integraal aan. Eén gezamenlijk front waarbij de justitie en politie worden bijgestaan door de belastingdienst en de gemeenten en andere overheidsorganisaties. In onze regio hebben we belangrijke stappen gezet in deze aanpak, maar we zijn er nog lang niet.

Als overheid hebben we de hulp van de samenleving hard nodig. Daar is op de eerste plaats bewustwording voor nodig. Bij het brede publiek, maar ook heel gericht bij de brancheorganisaties die extra risico's lopen, zoals notarissen, makelaars, autohandelaars, agrariërs. Als samenleving mogen het niet normaal gaan vinden als iemand zonder inkomen er een luxe leven op na houdt, of als een sponsor met contant geld de club komt 'redden', of als in die leegstaande woning 's avonds mensen komen en er volop 'geklust' wordt.

Nee, ik vraag u niet om achterdochtig te worden, maar wel een beetje oplettend!

Reageer als eerste
Meer berichten