Foto: Marcel Witlox
Column Bellevue

Stem kwijt

  Column

Ik weet niet of het u wel eens vergaan is. Op Aswoensdag ben ik meestal mijn stem kwijt. De dagen daarvoor veel teveel en te hard het paard van buurvrouw Jansen de gang in gezet, gezocht met Mien naar de feestneus of gelalt met de Snollebollekes. Het is maar wat lekker bekt. Nou zijn ze toch ruim drie maanden na de Carnaval in onze carnavalshoofdstad van Brabant, Oeteldonk, nog 9000 stemmen kwijt. Das unne flinke hoop. Cuijk en al die andere durpkes in Oost-Brabant horen voor alle duidelijkheid bij de kieskring Den Bosch. Cuijk is niet veel kwijt, wordt gezegd. Alleen in Boxmeer lopen maar liefst 7600 inwoners rond die hun stem kwijt zijn. Ik vond het vorige week al opvallend stil bij het kampioenschap van Olympia'18. De Boxmeerse burgervader als hoofd stembureau, de Bosche opperbol en minister Plasterk, meestertellers van de verkiezingen, doen het af met: het is zeer pijnlijk dat door een fout in het systeem en een menselijke fout het zo is mis gegaan. Maar het heeft geen invloed op de uitslag! En maar slogans verzinnen: "elke stem telt" en "bent U al goed gestemd?"

Volgend jaar gemeenteraadsverkiezingen in Cuijk. Als er bij ons negenduizend stemmen kwijt zijn dan hebben we helemaal geen gemeenteraad. Mochten ze in Grave, Mill, St Anthonis en Boxmeer ook alle stemmen onderweg van de vrachtwagen laten vallen dan is het samensmelten van de vijf gemeentes zo gepiept. Nu moet ik eerlijk zeggen dat er bij de gemeenteraadsverkiezingen in Cuijk van enkele partijen er best een aantal stemmen kwijt mogen zijn. Het blijft altijd het grootste vraagteken van welke stemgerechtigde personen zijn ze die stem kwijt. Anders konden ze nog even een belletje plegen. "Met Den Bosch. Wij zijn Uw stem kwijt." Aan de andere kant blijft het erg stil. "Hallo, Hallo, Hallo, Cuijk bende nog an de lijn?" Na twee minuten hebben ze de verbinding maar verbroken.

De volgende keer zet ik mijn naam en nummer op het stembiljet. Dan weet ik zeker dat ze mijn stem niet kwijt raken. Kunnen ze me altijd nog bellen en horen ze mijn stem. Gelukkig trekken ze de stemverdwijningstruc in het Brabantse in Den Haag wel aan. Ze laten de formatie ploffen en er komen nieuwe verkiezingen. Op ieder stembureau zitten straks tellers, hertellers en herhertellers. Boven de ingang van ieder stemlokaal hangt een heel groot bord met koeienletters: "Laat Uw stem niet verloren gaan!"

Meer berichten