Foto: Marcel Witlox
Column Bellevue

Clubliefde

  Column

Niets is sterker dan dat ene woord …..Feijenoord. Daar hoorden we engelen zingen......Ajax, Ajax. Vooruit nu Rood Witten……Vooruit PSV. Het schalt menigmaal door voetbalstadions. Clubliefde is een abstract gegeven, ingewikkeld maar de uitingen zijn zichtbaar gemeenschappelijk. In samenzang, vlaggen, het clubshirt. Jouw club blijft de beste ook al verliezen ze. Spelers en trainers worden geadoreerd maar zijn vaak passanten. Je cluppie gaat door.

Afgelopen weken zagen we pracht voorbeelden van clubliefde. Het kampioenschap van Feijenoord trok dertig vrachtwagens vol emoties los. Honderdduizenden beleefden op de Coolsingel het ultieme genot. Ruim een week later Ajax hetzelfde ritueel. Op verplaatsing in Stockholm maar ook in het eigen Mokum werd de finale ondergaan. Unieke belevenissen die clubliefde nog maar eens vol versterken. Winnaars hebben vrienden, verliezers zijn eenzaam. De ware liefde komt altijd weer bovendrijven. Het mooie aan ieder seizoen is dat iedereen weer op nul begint.

In deze juichbetuigingen en het incasseren van verlies moest ik bij clubliefde even denken aan de voetballiefhebbers die hun hart verpand hebben aan FC Dordrecht, Sportclub Sint Hubert of het Osse Ruwaard. Clubliefde voor de laatste club zal er beslist ook zijn. Afgelopen seizoen werd dit ernstig aangetast: 26 wedstrijden gespeeld, 0 gewonnen, 1 keer gelijk, 25 verloren. Doelsaldo 25 voor en 171 tegen! Het bestuur van Ruwaard feliciteerde op 25 april het eerste team met het eerste behaalde punt.

Succeservaringen zijn voer voor clubliefde. In Cuijk lopen inwoners rond met clubliefde voor natuurlijk de plaatselijke trots maar ook voor de Graafschap, RKC Waalwijk, N.E.C. of Fortuna Sittard. Clubs die iets regelmatiger verliezen dan de grote drie. Clubtrouw wordt daar wat vaker op de proef gesteld. Wordt minder publiekelijk geuit. Als fervent supporter van die clubs lig je iets vaker in bed te woelen. Echte clubliefde overwint bijna alles. Bij Helmond Sport komen de spelers het veld op met het gezang van het clublied: 'Vur welleke club bende gai, vur welke club bende gai? Tuurlik vur Helmond Sport.' Eerste couplet uit volle borst: 'Het seizoen da is begonne, de punten worre geteld. En als die dan ni kommen gebruiken we geweld. En haalt da ok niks uit ja, dan klimmen we op het veld. De media, de speulers ja, iedereen stut versteld.' Clubliefde kan ook iets te ver gaan.

Meer berichten