Column Bellevue

Bedevaart

  Column

Deze meimaand is Katwijk, in carnavalstijden Poeswiek, hot. De jaarlijkse herdenking van de Tweede Wereldoorlog is al geweest. Als we in de verre geschiedenis duiken van dit kerkdorp dat komen we zelfs uit bij de Romeinen. Er wordt gesproken dat de Romeinse weg bij Cuijk doorliep richting Katwijk en niet ophield bij de Romeinse brug over de Maas.

De stoere Gelderse legeraanvoerder Maarten van Rossum kwam bij zijn nietsontziende plundertochten tegen Brabant in 1542 door Katwijk. Een van zijn verre nazaten is nu voorzitter van de carnavalsvereniging de Scheresliepers. Katwijk hoorde in het verleden bestuurlijk bij de gemeente Linden. Je had toen Groot Linden, Klein Linden en het gehucht Katwijk. Katwijk en Klein Linden kwamen daarna bij het spelletje landjepik onder grote broer Cuijk. Groot Linden ging via de omweg gemeente Beers pas in 1994 naar Cuijk.

Het is deze maand ook Mariamaand. Velen trekken naar de Lourdesgrot achter de kerk in Katwijk voor een stil gebed, een wonderverzoek of de prachtige omgeving. Na de afkondiging van de godsdienstvrijheid in 1796 mochten er in Cuijk bedevaarten en processies gehouden worden.

Pastoor Suys van Katwijk was een groot vereerder van Onze Lieve Vrouw van Lourdes. Hij kocht daarom een heel groot Mariabeeld. De pastoor had wel een paar centen en bouwde een flinke grot van 16 meter breed en 8 meter hoog achter de kerk naar gelijkenis van de Lourdesgrot en plaatste daar het beeld in. In 1888 werd alles plechtig ingezegend. Als misdienaar mocht ik in de jaren zestig vaak de Maria-processie in mei van Cuijk naar Katwijk voorgaan samen met twee andere jongens. De een droeg het kruis, de andere twee een lantaarntje. De pastoor zingend met een hele stoet nazingend volk achter ons aan. Over de ouwe Katwiekseweg, de bult over bij van Erp richting Maria. Het was een behoorlijk eind lopen maar we maalden er niet om. Daar aangekomen had het toch wel iets toverachtigs. Ik had wel eens gehoord dat veel mensen naar Lourdes gingen om van hun ziekte te genezen door middel van het gewijde water daar. Dat kan veel dichter bij huis. Ik denk dat er nu nog heel veel mensen een stil woordje tot het beeld richten, een kaarsje opsteken en dat daarna wonderlijke dingen gebeuren. Dingen die zeker niet vallen in de categorie sterke verhalen.

Meer berichten