Column Bellevue

Lalalalala

  Column

Deze week liggen we weer met zo'n dikke 200 miljoen kijkers voor de buis naar het altijd spannende Eurovisie Songfestival te kijken. Cola, wijntje rechts, bakje pinda's en chips links. Van Hongkong, Tasmanië tot Tietjerksteradeel. Kijken of Nederland met de drie Brabantse schonen OG3NE de begeerde titel kan pakken. Want chauvinisme is dit liedjesgedoe niet vreemd. We wonnen vier keer. Corrie Brokken, Teddy Scholten Lenny Kuhr en Teach-in met 'Ding-a-Dong' in 1975. Dat hadden vijf zeges kunnen zijn als ze Gerard Joling met 'Shangri la' vrouwenkleren hadden aangedaan.

Niks is vreemd bij niet alleen een zangwedstrijd. De transgenders Dana International en Conchita Wurst gingen ook met de trofee aan de haal.

Wat hebben we genoten de afgelopen 61 keer. Van de blote voeten van Sandy Shaw die 'Puppet on a string' zong. Zal wel een heel klein poppetje zijn geweest. Of het bejaardenkoor uit Rusland, onze Linda Wagemakers die opkwam met zo'n joekel van een jurk dat er twee andere dames onder uit verschenen. Het komt zeker niet of helemaal niet op zingen aan. Dans, kleding en lichteffecten verdoezelen heel veel zang.

Grote namen stonden op dit liedjesspektakel. ABBA, Johnny Logan, Cliff Richard, Olivia Newton John, Sieneke of Gullio in de Regenjas. Al lang is het geen verplichting meer om in je moerstaal te zingen en je hoeft ook niet uit het vertegenwoordigend land te komen. Wat zou het geweldig zijn als Nicole 'Ein bisschen Frieden' zou zingen namens Irak, of Rutt Jacott 'Vrede' voor Syrië. Deze wedstrijd kent geen Europese grenzen als je maar dokt. Er is zelfs een geldprijs voor de slechtste jurk.

En dan de jurering. Gewoon de reinste oplichting. De laatste jaren wint meestal een Oostblokland. Elkaar de 'twelve points' toeschuiven. Maar Nederland en België of de Scandinavische landen kunnen er ook wat van met hun 'douze points'. Rusland zal niks schenken aan de Oekraïne en andersom ook nada-nada. Wat heeft Cuijk met het Songfestival? In heel vroegere jaren won Rietje Vergeest nog wel eens het Cuijks Songfestival op de muziekkiosk. Verder weinig. Ik denk ook niet dat ze op de Maagdeneilanden opgewonden raken van het Kwèkconcours in Kuuk of de Tjielpavond in de Hei. O ja, het meest gebruikte woord van alle deelgenomen liedjes is 'lalalalala'. Meezingen kan zaterdag.

Meer berichten