Column Bellevue

Vrijheid

  Column

Komende dagen gedenken we de overledenen van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Nederland op 5 mei 1945. Overledenen die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid. Dit doen we jaarlijks. Zeer terecht. Vrijheid is een groot goed. Teveel vrijheid niet. Ons dorp Cuijk is bevrijd op 17 september 1944. Ook al lagen we maanden daarna nog onder vuur. Op die 17e september worden de Duitsers teruggedrongen naar de overkant van de Maas. 's Avonds wordt de spoorbrug in Katwijk opgeblazen en de pont bewust kapot gemaakt door in volle vaart de veerstoep op te varen. Cuijk wordt die dag bevrijd door twee Amerikaanse parachutisten die op het verkeerde moment uit een vliegtuig springen en tussen Cuijk en Haps terechtkomen in plaats van in Groesbeek. Toeval of bestaat toeval niet? Als een spannend jongensboek is de rest te lezen in het boek 'Bevrijd Cuijk onder vuur.'

Op 10 mei 1940 sneuvelden vele soldaten bij Katwijk. Pas in 1947 mochten daar de slachtoffers geëerd en herdacht worden met een monument. Deze week 70 jaar geleden. Dit jaar wordt bij de veerstoep en de flink beschoten kazemat 115S een zeer bijzonder openluchtspel opgevoerd. Zeer kunstig, kundig en indrukwekkend van inhoud en uitvoering. Een spel dat een brug slaat tussen de oorlog van vele jaren geleden en het heden. Bij het Cuijks station staat het monument van de Barmhartige Samaritaan. Soms moet je iets langer kijken wat het voorstelt. In 1956 geschonken door oud-stoottroeper Edy van Aernsbergen. Gemaakt door een Poolse kunstenaar van, zo wordt gezegd en wel opmerkelijk, stenen van het gebouw van de Rijksdag in Berlijn. De Joodse Cuijkenaren en Duitse Joden die hier in Cuijk veilig dachten te zijn worden jaarlijks ook op 4 mei herdacht. In 1985 werd een gedenksteen geplaatst in de oostmuur van een voormalige synagoge op de hoek Maasstraat. In Haps en Sint Agatha hangen ook gedenkplaten met namen van oorlogsslachtoffers.

Een geweldig goed initiatief is het geweest om Cuijkse scholieren de gedenkplekken bij station (obs de Harlekijn) en in Katwijk (bs de Zevensprong) te laten adopteren. Jonge kinderen die zo ervaren dat in vrijheid leven zeker niet zo vanzelfsprekend is. We worden dagelijks geconfronteerd met beperkte vrijheid, veel ellende, soms ver weg, maar soms ook akelig dichtbij. Koester vrijheid! Vrijheid is blijheid.

Meer berichten