Column Bellevue

Luchtfietserij

  Column

De fietsbrug in Katwijk gaat 13,1 miljoen kosten. Dat is 3,5 miljoen meer dan eerst was begroot. Ja, maar hij wordt in plaats van vijf nu zes meter breed. Dan kunnen wandelaars er ook gebruik van maken. Een kulreden want zouden wandelaars bij vijf meter breedte door een strenge brugwachter tegengehouden zijn?

Voor de eerste 9,6 miljoen was er in de wijde wereld geen brugbouwer te vinden. Dus het budget verhogen. Deze gigasom is nog exclusief het aanleggen van de fietsroute tussen Cuijk, via Mook, naar Nijmegen. Jazeker, het is 2,5 kilometer korter fietsen dan via de A73-brug. Scheelt toch gauw ruim 10 minuten op een zuupfiets en voor een elektrieke 5 minuten. Met regen en windkracht 8 tegen is dat héél veel. Maar een hele dag gezeten in een muf schoollokaal of tussen allemaal zich uit het zweet werkende collega's dan is op de fiets zitten toch echt een verademing.

Is er ook een berekening gemaakt als je van Cuijk met het pontje via Mook naar Nijmegen gaat? Van frater Adrianus, meneer Rasker en frater Erenbert heb ik ruim 50 jaar geleden rekenen geleerd. Zij zeiden altijd tegen mij als bakkerszoon, gebruik je boerenverstand nou eens. Dus dat doen we. De kosten van de brug 13,1 miljoen delen door 40 jaar afschrijven en daarna delen door het aantal werk-schooldagen van 225 is 1455 euro per dag. Dat zou betekenen dat je met 1455 euro, gedeeld door 70 eurocent voor een overtochtje, 2079 overtochten per dag kunt maken. Ik zie de pontbaas al glunderen. Veertig jaar lang! Als je de Cuijkenaren naar hun werk- of schoolplek in Nijmegen weer retour in Cuijk laat slapen betekent dit dat hier ruim 1000 fietsende werknemers en scholieren per dag gebruik van kunnen maken! Via het pontje is het ook geen 2,5 kilometer omfietsen. Maar ja, er is ergens bedacht dat er een fietsbrug moet komen want we kunnen bij Katwijk niet allemaal over het water fietsen. De simpele, veel goedkopere oplossing van duizenden uren denkwerk ligt gewoon in Cuijk aan de kade. Dicht bij de kerk want God is in nood toch altijd met Ons: le pont= de brug. Misschien komt er nu achter een bureau bij iemand het onzalig idee opborrelen om die investering van ruim 13 miljoen er uit te halen met tolheffing. Het oude spoorhuisje wat voor aan de treinbrug stond even opkalefateren. Bij de FAD ligt nog wel een oud politie-uniform met kleppet.

Meer berichten