Column Bellevue

Blinde bende

  Column

Als je als trainer Blind heet en je stelt Van de Ligt op dat is vragen om moeilijkheden. Danny Blind werd vorige week ontslagen omdat 15 miljoen Nederlandse trainers dit willen. Het laatste zetje: Blind had nooit zo'n jongen met jeugdpuistjes die net van de peuterspeelzaal af was moeten opstellen. De andere 'kinderen' uit z'n voetbalgroepje lachten stilletjes in een hoekje en speelden gewoon weer verder tegen Italië. Was die wedstrijd nu geprogrammeerd als afscheid van Seedorf of als uitzwaaiwedstrijd van Blind? Ik verdenk de KNVB van een complot. Blind weg en zijn opvolger Seedorf een podium geven tegen de Azzuri. Iedereen in de maling. Dirk Franciscus Blind uit het eenvoudige Souburg was tegen het machtige leger van ware voetbalkenners niet opgewassen. Zwarte kraaien vlogen al rond de Zeister bossen, het Hiltonhotel of die geheime plek waar stevig onderhandeld werd over een flinke afkoopsom. Zo werkt dat in de voetballerij.

Maar de hoofdrolspelers, de volgevreten voetballers op het veld in Sofia hadden toch die wanprestatie laten zien? De allerhoogste bobo van de KNVB had zich op die ontslagzondagavond onsterfelijk kunnen maken door te zeggen: 'Blind blijft onze trainer en we stellen Robben, Dost, Strootman, Wijnaldum en de rest van de als geschifte Bulgaarse Yoghurt voetballende elf nooit meer op.' Zo werkt het helaas niet in de voetballerij. Maar werkte het maar zo. De weg van de minste weerstand wordt gekozen. Eén persoon de deur wijzen is veel gemakkelijker dan een selectie van twintig definitief terug te sturen naar hun huizen van twee miljoen WOZ-waarde. Zag ze in de aanloop naar de wedstrijd flierefluitend aankomen in hun Jaguars, Versace-pakken, Zorro-hoeden voor een gezellig snoepreisje naar Sofia.

Terwijl het ontslag nog een feit moest worden, waren Kieft en consorten al bezig met de opvolging. Iedere zichzelf respecterende trainer hield zijn mond. Gullit wilde weer de lolligste van de klas zijn en bood zichzelf aan volgens de kranten. Dat zal wel niet zo zijn als ze Gullit dit zelf vragen maar Gullit zegt wel vaker dat hij iets niet gezegd heeft. Gullit blijkt volgens kenners 's lands beste Peoplemanager. Henk ten Cate moet wel naast hem gaan zitten. Henk is namelijk erg begaafd in slecht nieuwsgesprekken en gedonder in de kleedkamer. Het sprookje van Grim is over. Vervolg: de 'Bende van Henk en Ruud.'

Meer berichten