Column Bellevue

Gamechanger

  Column

Gamechanger. Moeilijk woord? Ja, ik moet er ook aan wennen. 'Geemsjeensjur'. Een gamechanger is iemand die de hele wereld, inclusief Kuuk, op zijn kop moet zetten. Iedereen heeft het nakijken. De afgelopen weken was de media duidelijk op zoek naar de gamechanger bij de Tweede Kamerverkiezingen. Tot op het laatste moment kwam hij of zij maar niet. Na de formatie wordt misschien Jesse Klaver of Gert-Jan Seegers nog wel met terugwerkende kracht de gamechanger 2017. Zij liepen de afgelopen week wel als partijleiders op water. Wel instappen en veel concessies doen of niet instappen en daarmee je winst niet verzilveren.

Ben in Cuijk op zoek gegaan naar onze gamechanger 2017. Ruud Kaiser trainer van JVC Cuijk? Na het 'meer, meer' is het bestuur de koers ingeslagen van 'minder, minder' 'buutenkuukse' spelers. Met eigen buurtjongens is gekozen voor herkenbaarheid, ons-kent-ons. Soms wordt zo'n stap ook ingegeven door gebrek aan financiën. Kaiser vertaalt nu met mondjesmaat succes het denkspel achter de groene tafel naar het voetbalspel op de groene grasmat. Liesbeth van Heeswijk? Zinde het spelletje binnen de VVD niet en trok de wethouder mee richting nieuwe elan van Liberaal Land van Cuijk. Dicht bij de bevolking, iedereen mag meepraten tot we er bij neervallen. Mike van Diemen? Wellicht wordt hij wel de lokale GroenLinksgamechanger als hij eind van dit jaar het Klavereffect hier in Cuijk laat ontspruiten.

Ik denk ook dat je de titel gamechanger pas vaak achteraf kunt krijgen. Als je als een olifant door de porseleinkast gaat, verklaren ze je al snel tot een rat en rotzak. Burgemeester Jansen had in Cuijk de bijnaam de bulldozer. Kreeg heel veel voor elkaar met een gemeenteraad van elf ja-knikkende KVP'ers en twee PvdA-dissidenten. Daar hoef je nu niet meer mee aan te komen bij mondig Bregje, goedgebekte Joost of ruimdenkende Henk.

Het gevaar van gamechangen is wel dat als je flink aan het puinruimen bent en iedereen een schop onder zijn achterste geeft dat je alleen komt te staan. En daarna alles zelf moet doen. Het is ook verdomd moeilijk om ergens binnen te komen en te zeggen dat hier iets wezenlijks moet veranderen. Veel zekerheden worden ontnomen. Daar kan de goegemeente slecht tegen. Ik staak het zoeken. In Cuijk geen gamechanger nodig. Doe maar gewoon dat is soms al gek genoeg.

Meer berichten