Column Bellevue

Nieuwe democratie

  Column

Zullen we maar niets eens gaan stoppen met dit politieke bestel. Ik dacht er aan toen ik de 'krant' uitvouwde in het stemlokaal. Door alle rondjes die voorbij zweefden zag ik het politieke oerwoud even niet meer zitten. Kunnen we niet gewoon op deskundige, betrouwbare, charismatische mensen stemmen die ons land besturen. Die weten waarover ze praten zonder politiek hokjesgedrag. Daarbij gewoon de democratische stelregel hanteren, de meerderheid beslist.

Volgend jaar gemeenteraadsverkiezingen. Weer een keer dat adembenemend beloof- en afrekentraject doorlopen en dan naar het stemhokje voor die ruim tweehonderd kandidaten die hunkeren naar die negentien rode stoelen in het glazen huis. Stop hier mee. In onze gemeente zijn best een dertigtal personen te vinden die Cuijk kunnen besturen. Laat die langs een commissie Cuijkse Doorsnee gaan om hun motivatie uit te leggen en zet ze op een stembiljet. Dan is het voor de kiezende burger overzichtelijk om in ieders ogen de negentien beste voor te dragen. Niks politieke voorkeur, niks klimaat als speerpunt, niks onderwijs belangrijk, niks cultuurfanaat. Mensen die ons Cuijk op een verantwoorde en een positieve manier een mooie toekomst willen geven.

Zag het initiatief van het CDA voorbijkomen voor een burgerbegroting. In april mogen we naar de Schouwburg om over zeven thema's onze voorkeur te geven. Geweldig initiatief. Maar toen de zin er na voorbij kwam 'om de kloof tussen de burger en de politiek te dichten' haakte ik af. We gaan toch niet in de Schouwburg gemeenteraadje 2.0 spelen? Laten we het een kans geven maar het moet beslist geen surrogaat gemeenteraad worden. Laten we meedenken over een leuk voorstel voor een beter Cuijk. Een mooi wandelpark met fontijnvijver op de oude plek van Jan Linders, een pannaveldje bij iedere school, een beweegpark voor ouderen op het Marktplein of een toeristisch treintje door cultureel Cuijk. Het zal best gezellig worden in de Schouwburg. Daarna? Politiek getouwtrek? Laat in de toekomst goede ideeën langs bestuurders gaan die boven partijen staan. Die gefundeerd voors en tegens kunnen verwoorden. Besluiten kunnen nemen met respect voor elkaar. Die ons Cuijk besturen zonder ballast van vooruitstrevend progressief, sociaal gereformeerd, alleen islamitisch, liberaal eigen belang of leefbaar christelijk.

Meer berichten