Wie kent de Britse kapitein John Calder? Zijn zoon Tony is op zoek naar de redder van zijn vader in WOII. (eigen foto familie Calder)
Wie kent de Britse kapitein John Calder? Zijn zoon Tony is op zoek naar de redder van zijn vader in WOII. (eigen foto familie Calder) (Foto: )

Zoektocht naar redder van Britse kapitein John Calder

Het is 16 oktober 1944 en er wordt hevig gevochten in Venray, Overloon en omgeving. Ook de Britse kapitein John Calder strijdt tegen de Duitse bezetter. In de buurt van Venray-Overloon raakt hij ernstig gewond aan zijn rechterbeen door een mortier. Het leven van Calder wordt gered door een dappere inwoner van Venray of Overloon.

Zoon Tony Calder is op zoek naar die redder. "Mijn vader is in 2001 overleden. Ik weet weinig van zijn periode in Nederland tijdens WOII. Ik weet alleen dat zijn enkel er heel ernstig aan toe was. Het is een wonder dat hij zijn rechtervoet kon behouden. Dat is voor een groot deel te danken aan een Nederlander die hem redde." Volgens Tony Calder heeft de man met gevaar voor eigen leven John Calder zijn woning ingesleept. "Daar ben ik deze man erg dankbaar voor. Ik weet niet of de redder nog leeft, maar anders kom ik graag in contact met zijn familie. Ik wil hen bedanken voor deze heldendaad." John Calder was kapitein van de commanding B Company of 1 Suffolk tijdens de slag om Overloon. "Mijn vader raakte gewond bij de Molenbeek. Volgens mij zat hij op dat moment wel in de buurt van Venray, maar het kan ook wat meer richting Overloon zijn geweest. Hij ging in de jaren 50 terug naar Nederland om zijn redder te bedanken, maar ik weet niet of die poging is geslaagd. Volgend jaar mei ben ik zelf in de regio en ik zou het geweldig vinden om dan mensen te spreken die hier meer over weten." Calder hoopt dat er bij iemand een lampje gaat branden. Reacties kunnen naar redactie.bw@persgroep.nl worden gemaild.

Meer berichten